Αρθροπλαστική γόνατος
Αρθροπλαστική γόνατος

Αρθροπλαστική Γόνατος

Αρθροπλαστική γόνατος
Αρθροπλαστική γόνατος

Αρθροπλαστική Γόνατος: Γιατί να Επιλέξετε μια Επί Παραγγελία Πρόθεση;

Το γόνατό σας είναι μοναδικό. Η ανατομία του γόνατος είναι περίπλοκη και ποικίλλει σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο σχήμα των οστών οι οποίες εξαρτώνται από το βάρος, το φύλο, τη σωματική δραστηριότητα και την εθνικότητα. Αυτό κάνει το γόνατό σας μοναδικό και διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο.

Αρθροπλαστική γόνατος

Αναπαραγωγή του γονάτου σας για την αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας

Αρκετές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η ευθυγράμμιση του ποδιού και το σχήμα των οστών σχετίζονται με τη λειτουργία του. Αυτό είναι συνέπεια της εξέλιξης της λειτουργίας και της κινητικότητας κάθε ατόμου από τη γέννηση. Επομένως, κατά την τοποθέτηση μιας πρόθεσης γόνατος, είναι απαραίτητο να υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης επακριβώς του σχήματος του γονάτου για την ανάκτηση της λειτουργίας και της κινητικότητάς του σε όσο το δυνατόν πιο φυσικό επίπεδο.

Οι τυποποιημένες σειρές προθέσεων διατίθενται σε πολλά μεγέθη, αλλά έχουν ένα κοινό σχήμα που αντιστοιχεί στον ανατομικό μέσο όρο. Δεν προσαρμόζονται στην ατομική ανατομία του κάθε ασθενούς. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο χειρουργός πρέπει να προσαρμόσει τους συνδέσμους του ασθενούς στην πρόθεση για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα των αρθρώσεων. Αρκετά συχνά, ο χειρουργός πρέπει επίσης να αποδεχθεί ότι θα χρειαστεί να γίνουν συμβιβασμοί όσον αφορά το σχήμα της πρόθεσης, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικού πόνου ή να περιορίσουν την κινητικότητα του ασθενούς.

Αντίθετα, η επί παραγγελία πρόθεση ORIGIN® μιμείται με ακρίβεια το σχήμα και το περίγραμμα του γονάτου σας. Η ευθυγράμμιση του ποδιού σας επανέρχεται και αυτή στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από τη φθορά του χόνδρου των αρθρώσεών σας.

Η πρόθεση προσαρμόζεται σε εσάς και όχι το αντίστροφο.

Υγιής Ανατομία Γονάτων

Το γόνατο είναι η άρθρωση που συνδέει την κνήμη με τον μηρό. Αποτελείται από τρία οστά: το μηριαίο οστό, την κνήμη και την επιγονατίδα. Σε ένα υγιές γόνατο, τα οστά καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο. Ο αρθρικός χόνδρος προστατεύει το οστό και διευκολύνει την ολίσθηση μεταξύ των κοινών επιφανειών όταν το γόνατο κινείται.

Ο χόνδρος φθείρεται τόσο με την πάροδο του χρόνου όσο και με τη χρήση.

Ο μηρός και η κνήμη συνδέονται με συνδέσμους, ο ρόλος των οποίων είναι η σταθεροποίηση της άρθρωσης. Οι τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι στο γόνατο είναι οι πρόσθιοι και οπίσθιοι χιαστοί σύνδεσμοι, και οι έσω και έξω πλάγιοι σύνδεσμοι. Πολύ ισχυροί μύες κινούν την άρθρωση (κατά το περπάτημα, τη γυμναστική κ.λπ.) και βοηθούν στην υποστήριξή της. Αυτοί οι μύες συνδέονται με τα οστά με τους τένοντες. Οι μηνίσκοι είναι μικροί ινώδεις χόνδροι που δρουν ως αποσβεστήρες κραδασμών αμβλύνοντας τις πιέσεις που ασκούνται κατά την επαφή μεταξύ του μηρού και της κνήμης

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος: Τι Είναι

Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης αρθριτικών επιφανειών μηρού και κνήμης με ειδική πρόθεση που μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού γόνατος. Συγκεκριμένα, αντικαθίσταται το ανώτερο μέρος της κνήμης και το κατώτερο μέρος του μηριαίου οστού με ειδικές προθέσεις κατασκευασμένες μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης (3D εμφυτεύματα).

Η πλειονότητα των ειδικών προθέσεων αποτελείται από μεταλλικά μέρη που σταθεροποιούνται στο κάτω τμήμα του μηριαίου οστού και στο άνω τμήμα του κνημιαίου οστού, αναδημιουργώντας τις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος.

3D Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Πρόκειται για μια εξατομικευμένη μέθοδο. Εξατομικευμένη μέθοδος στην αρθροπλαστική γόνατος σημαίνει ό,τι είναι φτιαγμένη πάνω στην ανατομία του κάθε ασθενούς ξεχωριστά και μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πλήθος από επιλογές και μεγέθη μοσχευμάτων σε αντίθεση με παλαιότερες μεθόδους.

Η καινοτόμα 3D Ολική Αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί την εξέλιξη της Εξατομικευμένης Αρθροπλαστικής Γόνατος και Ισχίου και χρησιμοποιεί τη μαγνητική τομογραφία ή την τρισδιάστατη (3D) αξονική και τους 3D εκτυπωτές για την κατασκευή μοσχευμάτων (εμφυτευμάτων γόνατου).

Συγκεκριμένα, ο ασθενής υποβάλλεται προεγχειρητικά σε μια Τρισδιάστατη Αξονική ή Μαγνητική τομογραφία του γόνατος, όπου απεικονίζεται το γόνατο σε τρεις διαστάσεις και δημιουργούνται ειδικοί οδηγοί για την τοποθέτηση της πρόθεσης του γόνατος για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Από την ανασύσταση των εικόνων δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο της άρθρωσης πάνω στο οποίο θα κατασκευαστούν τα μοσχεύματα με γνώμονα την ανατομία του ασθενούς.

Στη συνέχεια, εκτυπώνονται τα μοσχεύματα από έναν διαφορετικό 3D σαρωτή, που στην ουσία είναι ένας μεγάλος ρομποτικός βραχίονας και η κατασκευή τους πραγματοποιείται σε 3 με 4 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός καθοδηγεί τον εποπτικό ρομποτικό βραχίονα ROSA, αποκαλύπτοντας την άρθρωση και επιτυγχάνοντας την ακριβή ευθυγράμμιση και τοποθέτηση των 3D μοσχευμάτων με ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος: Τι Είναι το KneePLAN

Το KneePLAN® είναι ένα προεγχειρητικό λογισμικό σχεδιασμού που βασίζεται σε προσεκτική ανάλυση των εικόνων DICOM που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας. Ο εξατομικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός επιτρέπει το σχεδιασμό και την κατασκευή “εξατομικευμένων” μπλοκ κοπής για να διευκολύνει την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, εργαλεία για να βοηθήσει στην επίτευξη βέλτιστης σταθερότητας, σωστή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των συνδέσμων.

Το KneePLAN® είναι ένα αποδεδειγμένο λογισμικό σχεδιασμού που βασίζεται σε πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο 3D σχεδιασμό χρησιμοποιώντας:

● Δικό του λογισμικό
● Εσωτερικό προγραμματισμό

Η ομάδα μας χρησιμοποιεί το προεγχειρητικό σύστημα σχεδιασμού KneePLAN® για να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη προσομοίωση του γόνατος και να καθορίσει την ανατομία και μορφολογία των οστών του κάθε ασθενή. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, σχεδιάζεται και κατασκευάζεται η εξατομικευμένη πρόθεση Origin® η οποία αντικατοπτρίζει πιστά το γόνατο του ασθενή, είναι βέλτιστα τοποθετημένη και διαμορφωμένη για να δημιουργήσει μια άρθρωση που είναι όσο το δυνατόν πιο “φυσική”, αναδημιουργώντας προσεκτικά την ισορροπία στους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση του γόνατος. Μετά το σχεδιασμό, παράγονται εξατομικευμένοι τρισδιάστατοι χειρουργικοί οδηγοί που βοηθούν τον χειρουργό να τοποθετήσει με ακρίβεια το
εμφύτευμα διεγχειρητικά.

● Φυσική λειτουργία
● Αναπαραγόμενη κινηματική
● Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικού προσθετικού πόνου
● Διατηρημένο απόθεμα οστών

Ποια Είναι τα Οφέλη για τον Ασθενή

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ευάγγελος Γάκης λόγω του όγκου και της πρωτοπορίας στα θέματα της τρισδιάστατης εκτύπωσης υλικών και οδηγών είναι ο μόνος με αυτή την πληθώρα περιστατικών στην Ελλάδα, κατέχοντας και πιστοποίηση για ρομποτικά συστήματα άλλων εταιρειών
.
Μάλιστα, η πρώτη μεταμόσχευση γονάτου πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού, όπου διατελεί Διευθυντής Ορθοπαιδικής.

Ενδεικτικά, μερικά τα οφέλη που αποκομίζει ο ασθενής είναι τα παρακάτω:

• Μόλις 24 ώρες παραμονής στο νοσοκομείο
• Τρισδιάστατο μόσχευμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.
• Δε χρησιμοποιούνται πολλά εργαλεία και υλικά
• Γίνεται πολύ μικρότερη τομή που σημαίνει μικρή καταστροφή των ιστών.
• Λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτατη επούλωση των ιστών.
• Μείωση του χρόνου χειρουργείου στα 45 λεπτά.
• Άμεση κινητοποίηση και 24 ώρες παραμονής στο νοσοκομείο.
• Αποφυγή επιπλοκών από την ακινησία.
• Μικρή ανάγκη έως καθόλου για φυσικοθεραπεία.
• Μικρότερη επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς.

Αρθροπλαστική γόνατος - Μαρτυρίες Ασθενών

Αρθροπλαστική γονάτου – Δείτε περισσότερες μαρτυρίες ασθενών