Αρθροπλαστική Ισχίου

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Ο όρος αρθροπλαστική ισχίου αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθρικών επιφανειών της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης του λαγονίου οστού που έχουν φθαρεί.

Στόχος της χειρουργικής επέμβασης της αρθροπλαστικής ισχίου είναι η αντικατάσταση των οστών και του χόνδρου που φθείρεται από την οστεοαρθρίτιδα μέσω της εισαγωγής μιας πρόθεσης.

Σημαντικό εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια αποτελεί ο σωστός προεχειριτικός σχεδιασμός αλλά και η δυνατότητα της πιστής εφαρμογής του σχεδιασμού κατά την διάρκεια της επέμβασης της αρθροπλαστικής ισχίου.

Η αρθροπλαστική ισχίου, η αντικατάσταση δηλαδή του ισχίου σας και η τοποθέτηση μιας πρόθεσης είναι μια σημαντική απόφαση. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι και να αναζητάτε πληροφορίες. Στόχος μας να καταλάβετε με απλά λόγια και εικόνες τι είναι η πρόθεση αρθροπλαστικής ισχίου και πώς διεξάγεται η χειρουργική επέμβαση.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε  να πάρετε την τελική σας απόφαση και να κάνετε τα πρώτα βήματα προς την επιστροφή στην ενεργό ζωή σας.

Επιλογές συντηρητικής θεραπείας πριν την αρθροπλαστική ισχίου

Πριν ο γιατρός σας προτείνει ότι χρειάζεστε αρθροπλαστική ισχίου, μπορεί να σας προσφέρει διάφορες επιλογές συντηρητικής θεραπείας για την ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα:

• Προσαρμογή του τρόπου ζωής σας (διατροφή, σωματική δραστηριότητα)
• Συνταγή παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
• Φυσιοθεραπεία αποκατάστασης

Όταν οι συντηρητικές θεραπείες δεν είναι πλέον επαρκείς για την ανακούφιση του πόνου σας, είναι σίγουρα καιρός να εξετάσετε με το γιατρό σας την επιλογή της χειρουργικής θεραπείας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης σας με μια πρόθεση. Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μία συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση. 

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μία γρήγορη και εξειδικευμένη επέμβαση. Ο χειρουργικός χρόνος της επέμβασης είναι 25 – 30 λεπτά με ελάχιστη απώλεια αίματος και τραυματικότητας.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου M.I.S

Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

 Τι είναι Ολική αρθροπλαστική Ισχίου M.I.S;

Η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου αποτελεί τη θεραπεία της προχωρημένης αρθρίτιδας του ισχίου.

Αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθρικών επιφανειών της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης του λαγονίου οστού που έχουν φθαρεί, με ειδική πρόθεση που μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού ισχίου.

Ο χειρουργικός χρόνος της επέμβασης είναι 25 – 30 λεπτά με ελάχιστη απώλεια αίματος και τραυματικότητας.

VIDEO αρθροπλαστικής ισχίου

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ

 Video Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Προφυλάξεις μετά από αρθροπλαστική ισχίου

Απολαύστε το νέο σας ισχίο

Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής του νέου ισχίου σας, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες που σας δίνονται από τον χειρουργό σας και να σέβεστε αυτούς τους απλούς κανόνες για να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές:

 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
 • Παραμείνετε δραστήριοι και υγιείς
 • Αποφύγετε την υπερβολική σωματική δραστηριότητα
 • Πηγαίνετε για τακτικές εξετάσεις υγείας

 

Και πάνω απ’ όλα… Απολαύστε τη ζωή με το νέο σας ισχίο!

Αρθροπλαστική Ισχίου - Συχνές ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις για την αρθροπλαστική ισχίου και οι απαντήσεις τους

 Ποια είναι τα οφέλη της ολική αρθροπλαστικής ισχίου M.I.S;

H ολική αρθροπλαστική ισχίου M.I.S χαρακτηρίζεται από γρήγορο και σωστό αποτέλεσμα με δυνατότητα άμεσης επαναφοράς  στην καθημερινότητα σας. Με την ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου:

 • Οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης 2 ώρες μετά το χειρουργείο
 • Αποφεύγονται επιπλοκές όπως η θρόμβωση
 • Πραγματοποιείται μικρότερη χειρουργική παρέμβαση στους ιστούς που οδηγεί σε ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη αποκατάσταση
 • Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί από 24 έως 48 ώρες
 • Οι ασθενείς έχουν κέρδος για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό
 • Οι ασθενείς έχουν ελάχιστη ανάγκη για φυσικοθεραπεία

 

 Ποιοι ασθενείς υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική Ισχίου M.I.S;

Σε κανονική κατάσταση το ισχίο λειτουργεί χωρίς πόνο όμως σε περιπτώσεις όπως: οστεοαρθρίτιδα, ατυχήματα, άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου, εξάρθρωμα ή δυσπλασία του ισχίου εκ γενετής, η σωστή αυτή λειτουργία διαταράσσεται. 

Όταν αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε:

 • Δυσκαμψία στις κινήσεις του ισχίου
 • Πόνος κατά τη βάδιση αλλά και σε κατάσταση ακινησίας (πχ κατά τη διάρκεια του ύπνου)
 • Ανισοσκελία λόγω βράχυνσης του πάσχοντος σκέλους

Τότε ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Ευάγγελος Γάκης κρίνει απαραίτητο την άμεση επέμβαση του ισχίου με την Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου (M.I.S)

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Η Ελάχιστα Επεμβατική (M.I.S) Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου πραγματοποιείται με τη βοήθεια του πρωτοποριακού συστήματος Naviswiss. Το Naviswiss αποτελεί ένα σύγχρονο σύστημα ψηφιακής πλοήγησης και ένα ιδανικό εργαλείο για τον ορθοπαιδικό χειρουργό. 

Η χρήση του δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την απόλυτα σωστή και ευθυγραμμισμένη τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά με λιγότερο χρόνο και κόπο για τον ασθενή.

Στην ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ισχίου χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία προκειμένου να γίνει η προετοιμασία  και να τοποθετηθούν σωστά οι προθέσεις. Συνήθως γίνεται μια μικρή τομή 8 -15 εκ. στην έξω ή πρόσθια επιφάνεια του ισχίου. Το μήκος της τομής εξαρτάται από τη δυσκολία της επέμβασης ανάλογα με τη βλάβη του ισχίου και το μέγεθος του ασθενούς.

Μάλιστα, οι μύες (αποκόλληση των μαλακών μορίων γύρω από το ισχίο) διαφυλάσσονται, ενώ στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο από τον Ορθοπαιδικό χειρουργό, αποκολλούνται στο ελάχιστο από την έκφυσή τους και αποκαθίστανται στη θέση τους μετά την τοποθέτηση των υλικών. Η ελάχιστη παρέμβαση στους ιστούς οδηγεί στη ταχύτερη επούλωση τους.

Πώς λειτουργεί το ισχίο σου;


Το ισχίο είναι η άρθρωση που συνδέει το μηρό με τη λεκάνη. Αποτελείται από την  μηριαία κεφαλή στην πλευρά του μηριαίου οστού και την κοτύλη στην πλευρά της λεκάνης. Σε μια υγιή άρθρωση του ισχίου, τα οστά του ισχίου καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο, ο οποίος προστατεύει το οστό και διευκολύνει την κίνηση μεταξύ των επιφανειών κατά τη διάρκεια των κινήσεων του ισχίου.

Ο χόνδρος φθείρεται όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά και με τη χρήση.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου?


Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από εκφυλιστική και χρόνια φθορά του αρθρικού χόνδρου. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή κοινή κατάσταση και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά από την ηλικία των 40-50 ετών. Μπορεί να αναπτυχθεί νωρίτερα, ιδιαίτερα παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων (παχυσαρκία, ατελής κοινωσιακή δομή οστεοπόρωσης, επαναλαμβανόμενες κινήσεις).

cropped-logo-ορτηοπεδικα-γαγησ-1.png

Τι είναι η πρόθεση ισχίου που χρησιμοποιείται στην αρθροπλαστική;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου στοχεύει στην αντικατάσταση των οστών και του χόνδρου που φθείρεται από την οστεοαρθρίτιδα μέσω της εισαγωγής μιας πρόθεσης. Η πρόθεση ισχίου αποτελείται από τέσσερα συστατικά κατασκευασμένα από μέταλλο, κεραμικό ή πολυαιθυλένιο. Το κύπελλο (μέταλλο) χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το φθαρμένο χόνδρο του ακεταμπούλιου. Το κεραμικό ένθετο ή το ένθετο πολυαιθυλενίου εισάγεται στο κύπελλο και επιτρέπει στο κεφάλι για να αρθρώσει. Το κεραμικό ή μεταλλικό μηριαίο κεφάλι αντικαθιστά το εγγενές μηριαίο κεφάλι και συνδέεται με τον κώνο του μηριαίου στελέχους. Αρθρώνει με το ένθετο για να σχηματίσουν την άρθρωση. Αρθρώνει με το ένθετο για να σχηματίσουν την άρθρωση. Το μηριαίο στέλεχος (μέταλλο) εμφυτεύεται στο μηριαίο οστό.

Μαρτυρίες Ασθενών μετά την αρθροπλαστική ισχίου