Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

 • Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;
 • Ποιες είναι οι συντηρητικές θεραπείες;
 • Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου MIS
  (Ελάχιστα επεμβατική);
 • Τι εννοούμε με τον όρο ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου;
 • Εξατομικευμένη Αρθροπλαστική Ισχίου
 • Προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε μετά από την αρθροπλαστική ισχίου
 • Αρθροπλαστική Ισχίου ποια είναι η διάρκεια ζωής – Μαρτυρίες Ασθενών

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Ο όρος αρθροπλαστική ισχίου αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθρικών επιφανειών της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης του λαγονίου οστού που έχουν φθαρεί.

Στόχος της χειρουργικής επέμβασης της αρθροπλαστικής ισχίου είναι η αντικατάσταση των οστών και του χόνδρου που φθείρεται από την οστεοαρθρίτιδα μέσω της εισαγωγής μιας πρόθεσης.

Σημαντικό εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια αποτελεί ο σωστός προεχειριτικός σχεδιασμός αλλά και η δυνατότητα της πιστής εφαρμογής του σχεδιασμού κατά την διάρκεια της επέμβασης της αρθροπλαστικής ισχίου.

Η αρθροπλαστική ισχίου, η αντικατάσταση δηλαδή του ισχίου σας και η τοποθέτηση μιας πρόθεσης είναι μια σημαντική απόφαση. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι και να αναζητάτε πληροφορίες. Στόχος μας να καταλάβετε με απλά λόγια και εικόνες τι είναι η πρόθεση αρθροπλαστικής ισχίου και πώς διεξάγεται η χειρουργική επέμβαση.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε  να πάρετε την τελική σας απόφαση και να κάνετε τα πρώτα βήματα προς την επιστροφή στην ενεργό ζωή σας.

Επιλογές συντηρητικής θεραπείας πριν την αρθροπλαστική ισχίου

Πριν ο γιατρός σας προτείνει ότι χρειάζεστε αρθροπλαστική ισχίου, μπορεί να σας προσφέρει διάφορες επιλογές συντηρητικής θεραπείας για την ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα:

• Προσαρμογή του τρόπου ζωής σας (διατροφή, σωματική δραστηριότητα)
• Συνταγή παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
• Φυσιοθεραπεία αποκατάστασης

Όταν οι συντηρητικές θεραπείες δεν είναι πλέον επαρκείς για την ανακούφιση του πόνου σας, είναι σίγουρα καιρός να εξετάσετε με το γιατρό σας την επιλογή της χειρουργικής θεραπείας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης σας με μια πρόθεση. Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μία συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση. 

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μία γρήγορη και εξειδικευμένη επέμβαση. Ο χειρουργικός χρόνος της επέμβασης είναι 25 – 30 λεπτά με ελάχιστη απώλεια αίματος και τραυματικότητας.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου M.I.S

Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

 Τι είναι Ολική αρθροπλαστική Ισχίου M.I.S;

Η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου
αποτελεί τη θεραπεία της προχωρημένης αρθρίτιδας του ισχίου.

Αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθρικών επιφανειών της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης του λαγονίου οστού που έχουν φθαρεί, με ειδική πρόθεση που μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού ισχίου.

Ο χειρουργικός χρόνος της επέμβασης είναι 25 – 30 λεπτά με ελάχιστη απώλεια αίματος και τραυματικότητας.

Πώς λειτουργεί το ισχίο σου;

Το ισχίο είναι η άρθρωση που συνδέει το μηρό με τη λεκάνη. Αποτελείται από την  μηριαία κεφαλή στην πλευρά του μηριαίου οστού και την κοτύλη στην πλευρά της λεκάνης. Σε μια υγιή άρθρωση του ισχίου, τα οστά του ισχίου καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο, ο οποίος προστατεύει το οστό και διευκολύνει την κίνηση μεταξύ των επιφανειών κατά τη διάρκεια των κινήσεων του ισχίου.

Ο χόνδρος φθείρεται όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά και με τη χρήση.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου?

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από εκφυλιστική και χρόνια φθορά του αρθρικού χόνδρου. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή κοινή κατάσταση και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά από την ηλικία των 40-50 ετών. Μπορεί να αναπτυχθεί νωρίτερα, ιδιαίτερα παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων (παχυσαρκία, ατελής κοινωσιακή δομή οστεοπόρωσης, επαναλαμβανόμενες κινήσεις).

Τι είναι η πρόθεση ισχίου που χρησιμοποιείται στην αρθροπλαστική;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου στοχεύει στην αντικατάσταση των οστών και του χόνδρου που φθείρεται από την οστεοαρθρίτιδα μέσω της εισαγωγής μιας πρόθεσης. Η πρόθεση ισχίου αποτελείται από τέσσερα συστατικά κατασκευασμένα από μέταλλο, κεραμικό ή πολυαιθυλένιο. Το κύπελλο (μέταλλο) χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το φθαρμένο χόνδρο του ακεταμπούλιου. Το κεραμικό ένθετο ή το ένθετο πολυαιθυλενίου εισάγεται στο κύπελλο και επιτρέπει στο κεφάλι για να αρθρώσει. Το κεραμικό ή μεταλλικό μηριαίο κεφάλι αντικαθιστά το εγγενές μηριαίο κεφάλι και συνδέεται με τον κώνο του μηριαίου στελέχους. Αρθρώνει με το ένθετο για να σχηματίσουν την άρθρωση. Αρθρώνει με το ένθετο για να σχηματίσουν την άρθρωση. Το μηριαίο στέλεχος (μέταλλο) εμφυτεύεται στο μηριαίο οστό.

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου

 Η τεκμηριωμένη επιβεβαίωση στην αρθροπλαστική ισχίου και επιπλέον ο έλεγχος στην τοποθέτηση υλικών είναι απαραίτητος!

Πρώτοι στην Ελλάδα, χρησιμοποιήσαμε το σύστημα πλοήγησης NaviSwiss.

Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, το σύστημα επιβεβαιώνει την τοποθέτηση και τεκμηριώνει γραπτά τη διαδικασία.

Αρθροπλαστική ισχίου με Σύστημα πλοήγησης Naviswiss

Η Naviswiss έχει δημιουργήσει ένα σύστημα πλοήγησης ισχίου που υποστηρίζει την ελάχιστη επεμβατική χειρουργική επέμβαση σε ύπτια και πλάγια θέση του ασθενούς και βοηθά τον χειρουργό στην ακριβή εφαρμογή και τεκμηρίωση της ευθυγράμμισης της κοτύλης, του μήκους του ποδιού και της απόκλισης από τον άξονα (Offset).  Δεν απαιτείται προεγχειρητική αξονική τομογραφία.

Το επίκεντρο της πλοήγησης Naviswiss είναι η απλότητα και η ουσιαστική λειτουργικότητα δίνοντας στον χειρουργό τον πλήρη έλεγχο. Το Naviswiss συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίτευξη του προγραμματισμένου αποτελέσματος και την βελτιστοποιημένη ευθυγράμμιση του ισχίου του
ασθενούς.

 

Αρθροπλαστική Ισχίου - Συχνές ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις για την αρθροπλαστική ισχίου και οι απαντήσεις τους

 Ποια είναι τα οφέλη της ολική αρθροπλαστικής ισχίου M.I.S;

H ολική αρθροπλαστική ισχίου M.I.S χαρακτηρίζεται από γρήγορο και σωστό αποτέλεσμα με δυνατότητα άμεσης επαναφοράς  στην καθημερινότητα σας. Με την ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου:

 • Οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης 2 ώρες μετά το χειρουργείο
 • Αποφεύγονται επιπλοκές όπως η θρόμβωση
 • Πραγματοποιείται μικρότερη χειρουργική παρέμβαση στους ιστούς που οδηγεί σε ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη αποκατάσταση
 • Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί από 24 έως 48 ώρες
 • Οι ασθενείς έχουν κέρδος για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό
 • Οι ασθενείς έχουν ελάχιστη ανάγκη για φυσικοθεραπεία

 

 Ποιοι ασθενείς υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική Ισχίου M.I.S;

Σε κανονική κατάσταση το ισχίο λειτουργεί χωρίς πόνο όμως σε περιπτώσεις όπως: οστεοαρθρίτιδα, ατυχήματα, άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου, εξάρθρωμα ή δυσπλασία του ισχίου εκ γενετής, η σωστή αυτή λειτουργία διαταράσσεται. 

Όταν αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε:

 • Δυσκαμψία στις κινήσεις του ισχίου
 • Πόνος κατά τη βάδιση αλλά και σε κατάσταση ακινησίας (πχ κατά τη διάρκεια του ύπνου)
 • Ανισοσκελία λόγω βράχυνσης του πάσχοντος σκέλους

Τότε ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Ευάγγελος Γάκης κρίνει απαραίτητο την άμεση επέμβαση του ισχίου με την Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου (M.I.S

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Η Ελάχιστα Επεμβατική (M.I.S) Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου πραγματοποιείται με τη βοήθεια του πρωτοποριακού συστήματος Naviswiss. Το Naviswiss αποτελεί ένα σύγχρονο σύστημα ψηφιακής πλοήγησης και ένα ιδανικό εργαλείο για τον ορθοπαιδικό χειρουργό. 

Η χρήση του δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την απόλυτα σωστή και ευθυγραμμισμένη τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά με λιγότερο χρόνο και κόπο για τον ασθενή.

Στην ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ισχίου χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία προκειμένου να γίνει η προετοιμασία  και να τοποθετηθούν σωστά οι προθέσεις. Συνήθως γίνεται μια μικρή τομή 8 -15 εκ. στην έξω ή πρόσθια επιφάνεια του ισχίου. Το μήκος της τομής εξαρτάται από τη δυσκολία της επέμβασης ανάλογα με τη βλάβη του ισχίου και το μέγεθος του ασθενούς.

Μάλιστα, οι μύες (αποκόλληση των μαλακών μορίων γύρω από το ισχίο) διαφυλάσσονται, ενώ στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο από τον Ορθοπαιδικό χειρουργό, αποκολλούνται στο ελάχιστο από την έκφυσή τους και αποκαθίστανται στη θέση τους μετά την τοποθέτηση των υλικών. Η ελάχιστη παρέμβαση στους ιστούς οδηγεί στη ταχύτερη επούλωση τους.

Εξατομικευμένη Αρθροπλαστική Ισχίου

Το ισχίο σου είναι μοναδικό.

Η ανατομία του ισχίου να είναι περίπλοκη και να διαφέρει σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο σχήμα των οστών που μπορεί να εξαρτάται από το μέγεθος, το φύλο, τη σωματική δραστηριότητα ή  να είναι συνέπεια τραυματισμού. Ισχίο σας είναι επομένως μοναδικό σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο. Όταν τοποθετείται μια πρόθεση ισχίου, είναι απαραίτητο η πρόθεση να έχει την κατάλληλή μορφολογία που θα αποκαταστήσει το πολύ συγκεκριμένο σχήμα του μηριαίου οστού και της άρθρωσης του ισχίου σας, προκειμένου να είναι σε θέση να ανακτήσει, όσο είναι δυνατόν, την  πιο φυσική λειτουργία του ισχίου και την κινητικότητα.

Μια πρόθεση που είναι μοναδική, όπως κι εσύ.

Οι τυποποιημένες προθέσεις ισχίου αποτελούνται από διάφορα μεγέθη αλλά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που αντιστοιχεί σε ένα μέσο ανατομικό μέγεθος. Αντίθετα, η CUSTOM HIP( επί παραγγελία πρόθεση) ταιριάζει πιστά με το σχήμα του μηριαίου οστού σας, αναπαράγει το μήκος του ποδιού σας και αποκαθιστά τη μυϊκή ισορροπία του ισχίου σας. Επωφεληθείτε από ενα εμφύτευμα προσαρμοσμένο στην ανατομία σας, το οποίο σας επιτρέπει να ανακτήσετε την κινητικότητά σας και μια φυσιολογική ζωή.

Η πρόθεση προσαρμόζεται σε σας και όχι το αντίστροφο.

Πώς γίνεται η πρόθεση σου;

Η Symbios, με βάση ένα 3D μοντέλο του μηριαίου οστού σας από αξονική τομογραφία, σχεδιάζει και κατασκευάζει μια Custom Made (επί παραγγελία πρόθεση) ειδικά για το μηριαίο οστό σας. Τα επί παραγγελία εμφυτεύματα στη συνέχεια κατασκευάζονται  για την παράδοση μερικές εβδομάδες αργότερα στο νοσοκομείο για την επέμβασή σας.

Προφυλάξεις μετά από αρθροπλαστική ισχίου

Απολαύστε το νέο σας ισχίο

Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής του νέου ισχίου σας, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες που σας δίνονται από τον χειρουργό σας και να σέβεστε αυτούς τους απλούς κανόνες για να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές:

 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
 • Παραμείνετε δραστήριοι και υγιείς
 • Αποφύγετε την υπερβολική σωματική δραστηριότητα
 • Πηγαίνετε για τακτικές εξετάσεις υγείας

Και πάνω απ’ όλα… Απολαύστε τη ζωή με το νέο σας ισχίο!

Custom Hip™ πρόθεση ισχίου με τεχνολογία HipPLAN® 

Το Custom Hip™, με 15 χρόνια μετεγχειρητικά δημοσιευμένα αποτελέσματα, έχει επιδείξει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική ανταπόκριση στη θεραπεία πολύπλοκων ενδείξεων, όπως σοβαρές δυσπλασιές ή νεαροί ασθενείς. Αντλώντας από 19 χρόνια κλινικής εμπειρίας που περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την κατασκευή πάνω από 21.400 Custom Hip™ προθέσεις, η Symbios έχει παρουσιάσει το πρώτο σύστημα που επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο των 3 βασικών ανατομικών αρχών για την ανοικοδόμηση της άρθρωσης ισχίου.

Το σύστημα Symbios αποτελείται από 3 στοιχεία:

1. 3D λογισιμικό προγραμματισμού: HipPlan®
2. Εξατομικευμένα εμφυτεύματα
3. Αξιόπιστη και αναπαραγώγιμη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων

Custom Hip ™

Δεδομένου ότι η μορφολογία ισχίου ορισμένων ασθενών δεν επιτρέπει την εμφύτευση ενός τυποποιημένου εμφυτεύματος ισχίου, η Symbios έχει αναπτύξει μια εξατομικευμένη (κατά παραγγελία) προσθετική λύση για την εξατομικευμένη αντικατάσταση ισχίου, η οποία θεωρείται επίσης μια λύση “φτιαγμένη στα μέτρα σας”.

Ξεκινώντας με την αξονική τομογραφία, το Custom Hip™ είναι απόλυτα κατάλληλο για ένα ευρύ φάσμα ανατομικών παραλλαγών του μηριαίου οστού σε ολόκληρο τον πληθυσμό και επιτρέπει στον ασθενή να ανακτήσει μια απολύτως φυσιολογική ποιότητα ζωής.

HipPlan®

Το HipPlan® είναι ένα 3D προεγχειρητικό εργαλείο σχεδιασμού που χρησιμοποιεί εικόνες που λαμβάνονται από μια αξονική τομογραφία για να σχεδιάσει προσεκτικά μια χειρουργική επέμβαση. Αποκαθιστόντας την ισότητα του μήκους των ποδιών και τη λειτουργία των μυών και εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα της άρθρωσης του ισχίου κατά τη διάρκεια μιας ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι τρεις πολύ σημαντικές παραμέτρους με τις οποίες το HipPlan® μπορεί να βοηθήσει τους χειρουργούς να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους. Περαιτέρω οφέλη αυτής της διαδικασίας σχεδιασμού περιλαμβάνουν την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εξόδου από το νοσοκομείο και την επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα, σχεδόν χωρίς την αίσθηση αντικατάστασης ισχίου.

Μαρτυρίες Ασθενών μετά την αρθροπλαστική ισχίου