Αρθροπλαστική ισχίου
Αρθροπλαστική ισχίου

Αρθροπλαστική Ισχίου

Αρθροπλαστική ισχίου
Αρθροπλαστική ισχίου

Αρθροπλαστική Ισχίου: Τι Είναι

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθρικών επιφανειών της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης του λαγονίου οστού που έχουν φθαρεί. Στόχος της επέμβασης αυτής είναι η αντικατάσταση των οστών και του χόνδρου που φθείρεται από την οστεοαρθρίτιδα με την εισαγωγή μιας πρόθεσης.

Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός αλλά και η δυνατότητα της ακριβούς εφαρμογής του σχεδιασμού κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αρθροπλαστικής ισχίου. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που καθορίζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς καθώς και την ευημερία του.

Αρθροπλαστική Ισχίου: Πώς Λειτουργεί το Ισχίο και τι Είναι η Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Το ισχίο είναι η άρθρωση που συνδέει το μηρό με τη λεκάνη και αποτελεί την μηριαία κεφαλή στην πλευρά του μηριαίου οστού και την κοτύλη στην πλευρά της λεκάνης. Σε μια υγιή άρθρωση του ισχίου, τα οστά του ισχίου καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο που προστατεύει το οστό και διευκολύνει την κίνηση μεταξύ των επιφανειών κατά τη διάρκεια των κινήσεων του ισχίου. Ο χόνδρος φθείρεται όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά και με τη χρήση.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από εκφυλιστική και χρόνια φθορά του αρθρικού χόνδρου. Πρόκειται για την πιο κοινή κοινή κατάσταση. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά από την ηλικία των 40-50 ετών. Μπορεί να αναπτυχθεί νωρίτερα, ιδιαίτερα παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων (παχυσαρκία, ατελής κοινωσιακή δομή οστεοπόρωσης, επαναλαμβανόμενες κινήσεις).

Συντηρητική Θεραπεία Πριν την Αρθροπλαστική Ισχίου

Υπάρχουν διάφορες επιλογές συντηρητικής θεραπείας για την ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα πριν ο ιατρός προτείνει την αρθροπλαστική ισχίου.

  • Προσαρμογή του τρόπου ζωής του ασθενούς (διατροφή, σωματική δραστηριότητα)
  • Συνταγή παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Φυσιοθεραπεία αποκατάστασης


Όταν οι συντηρητικές θεραπείες δεν είναι πλέον επαρκείς για την ανακούφιση του πόνου, είναι σίγουρα καιρός να ο ασθενής να συζητήσει με το ιατρό του ώστε να εξεταστεί η επιλογή της χειρουργικής θεραπείας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης με μια πρόθεση. Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μία συνηθισμένη χειρουργική, γρήγορη και εξειδικευμένη επέμβαση. Ο χειρουργικός χρόνος της επέμβασης είναι 25 – 30 λεπτά με ελάχιστη απώλεια αίματος και τραυματικότητας.

Αρθροπλαστική Ισχίου: Πώς να Αποφύγετε Πιθανές Επιπλοκές

Για να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής του νέου ισχίου, ο ασθενής οφείλει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του χειρουργού του και να σεβαστεί αυτούς τους απλούς κανόνες. Μόνο έτσι θα αποφύγει πιθανές επιπλοκές.

● Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
● Παραμένετε δραστήριοι και υγιείς
● Αποφύγετε την υπερβολική σωματική δραστηριότητα
● Πηγαίνετε για τακτικές εξετάσεις υγείας

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Τι Είναι

Η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου αποτελεί τη θεραπεία της προχωρημένης αρθρίτιδας του ισχίου. Ουσιαστικά, αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθρικών επιφανειών της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης του λαγονίου οστού που έχουν φθαρεί, με ειδική πρόθεση που μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού ισχίου.

Ο χειρουργικός χρόνος της επέμβασης είναι 25 – 30 λεπτά με ελάχιστη απώλεια αίματος και τραυματικότητας.

 Video Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Τι Είναι η Πρόθεση Ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου στοχεύει στην αντικατάσταση των οστών και του χόνδρου που φθείρεται από την οστεοαρθρίτιδα μέσω της εισαγωγής μιας πρόθεσης. Η πρόθεση ισχίου αποτελείται από τέσσερα συστατικά κατασκευασμένα από μέταλλο, κεραμικό ή πολυαιθυλένιο. Το κύπελλο (μέταλλο) χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το φθαρμένο χόνδρο του ακεταμπούλιου.

Το κεραμικό ένθετο ή το ένθετο πολυαιθυλενίου εισάγεται στο κύπελλο και επιτρέπει στην κεφαλή του ισχίου να αρθρώσει. Το κεραμικό ή μεταλλικό μηριαίο κεφάλι αντικαθιστά το εγγενές μηριαίο κεφάλι και συνδέεται με τον κώνο του μηριαίου στελέχους. Αρθρώνει με το ένθετο για να σχηματίσουν την άρθρωση. Αρθρώνει με το ένθετο για να σχηματίσουν την άρθρωση. Το μηριαίο στέλεχος (μέταλλο) εμφυτεύεται στο μηριαίο οστό.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Ποια Είναι η Διαδικασία που Ακολουθείται

Η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου πραγματοποιείται με τη βοήθεια του πρωτοποριακού συστήματος Naviswiss. Το Naviswiss αποτελεί ένα σύγχρονο σύστημα ψηφιακής πλοήγησης και ένα ιδανικό εργαλείο για τον ορθοπαιδικό χειρουργό.

Η χρήση του δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την απόλυτα σωστή και ευθυγραμμισμένη τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά με λιγότερο χρόνο και κόπο για τον ασθενή.

Στην ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ισχίου χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία προκειμένου να γίνει η προετοιμασία και να τοποθετηθούν σωστά οι προθέσεις. Συνήθως γίνεται μια μικρή τομή 8 -15 εκ. στην έξω ή πρόσθια επιφάνεια του ισχίου. Το μήκος της τομής εξαρτάται από τη δυσκολία της επέμβασης ανάλογα με τη βλάβη του ισχίου και το μέγεθος του ασθενούς.

Μάλιστα, οι μύες (αποκόλληση των μαλακών μορίων γύρω από το ισχίο) διαφυλάσσονται, ενώ στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο από τον ορθοπαιδικό χειρουργό, αποκολλούνται στο ελάχιστο από την έκφυσή τους και αποκαθίστανται στη θέση τους μετά την τοποθέτηση των υλικών. Η ελάχιστη παρέμβαση στους ιστούς οδηγεί στη ταχύτερη επούλωση τους.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Σε ποιες Περιπτώσεις Παθήσεων Είναι η Καταλληλότερη Μέθοδος

Σε κανονική κατάσταση το ισχίο λειτουργεί χωρίς πόνο. Όμως, σε περιπτώσεις όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα, τα ατυχήματα, η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου, το εξάρθρωμα ή η δυσπλασία του ισχίου εκ γενετής, η σωστή αυτή λειτουργία διαταράσσεται.

Αυτές οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε:

● Δυσκαμψία στις κινήσεις του ισχίου
● Πόνος κατά τη βάδιση αλλά και σε κατάσταση ακινησίας (πχ κατά τη διάρκεια του ύπνου)
● Ανισοσκελία λόγω βράχυνσης του πάσχοντος σκέλους

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Ευάγγελος Γάκης κρίνει απαραίτητο την άμεση επέμβαση του ισχίου με την Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου.

 

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Ποια είναι Πλεονεκτήματα

H ολική αρθροπλαστική ισχίου χαρακτηρίζεται από γρήγορο και σωστό αποτέλεσμα με δυνατότητα άμεσης επαναφοράς του ασθενούς στην καθημερινότητά του. Με την ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου:

● Οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης 2 ώρες μετά το χειρουργείο
● Αποφεύγονται επιπλοκές όπως η θρόμβωση
●Πραγματοποιείται μικρότερη χειρουργική παρέμβαση στους ιστούς που οδηγεί σε ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη αποκατάσταση
● Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί  24 ώρες
● Οι ασθενείς έχουν κέρδος για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό
● Οι ασθενείς έχουν ελάχιστη ανάγκη για φυσικοθεραπεία

Μαρτυρίες Ασθενών μετά την αρθροπλαστική ισχίου