Αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου
Αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου

Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής Ισχίου

Αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου
Αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου

Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής Ισχίου: Πότε Κρίνεται Απαραίτητη Και Υπό Ποιες Προϋποθέσεις Γίνεται Αποτελεσματική

Οι αναθεωρήσεις αρθροπλαστικής ισχίου στην Ελλάδα αρχίζουν και αυξάνονται δραματικά. Καθημερινά βλέπουμε φθαρμένες αρθροπλαστικές αφού η πρώτη εποχή της αρθροπλαστικής στη χώρα μας έχει τελειώσει και μπήκαμε σε καινούργια εποχή.

Όμως τα πάντα είναι φθαρτά έτσι και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν την προηγούμενη δεκαπενταετία – εικοσαετία στις επεμβάσεις αντικατάστασης ισχίου αλλά και του γόνατος.
Άλλες φορές μια αποτυχημένη αρθροπλαστική λόγω πρώιμης χαλάρωσης ή & nbsp κακής τοποθέτησης δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητα και δίδουν μεγάλη αναπηρία & nbsp.

Η αντικατάσταση αρθρώσεων, κατά την οποία ένας ορθοπεδικός χειρουργός αντικαθιστά τις αρθριτικές περιοχές μιας άρθρωσης με μεταλλικό, πλαστικό ή κεραμικό εμφύτευμα, έχει αλλάξει πολλές ζωές προς το καλύτερο. Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στην αντικατάσταση αρθρώσεων μπορεί να διαρκέσουν έως και 15 ή 20 χρόνια, αλλά γενικά δεν διαρκούν για πάντα. Όταν το εμφύτευμα φθαρεί, οι άνθρωποι συχνά χρειάζονται μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το υπάρχον εμφύτευμα αφαιρείται και αντικαθίσταται. Αυτό ονομάζεται αναθεώρηση Revision.

Η χειρουργική επέμβαση της αναθεώρησης απαιτείται όταν υπάρχει χαλάρωση του εμφυτεύματος ή όταν μολυνθεί ή λόγω κακής τοποθέτησης πονάει. Η αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος μπορεί να γίνει επώδυνη μετά από πολλά χρόνια επειδή τα εξαρτήματα έχουν αρχίσει να φθείρονται και να χαλαρώνουν.

Αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου

Συνήθεις Παθήσεις που Επιφέρουν την Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής Ισχίου

Κάταγμα:
Πτώση ή σοβαρό χτύπημα μπορεί να προκαλέσει κάταγμα του οστού κοντά στην αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος.

Εξάρθρωση: Εάν το εμφύτευμα εξαρθρηθεί σε επανειλημμένες περιπτώσεις, χρειάζεται συχνά χειρουργική αναθεώρηση για να σταματήσει αυτό.

Λοίμωξη: Αυτό μπορεί να είναι μια σοβαρή επιπλοκή. Εάν αναπτυχθεί βαθιά λοίμωξη σε αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος, συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την εξάλειψη της λοίμωξης και την εμφύτευση νέων μη μολυσμένων υλικών

Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής Ισχίου: Ειδικές Περιπτώσεις Που Πλέον Είναι Απαραίτητη

Η χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης είναι μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, απαραίτητη όταν ανακαλείται ένα εμφύτευμα. (σπάνιο στην Ελλάδα). Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τα  προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Τέτοια σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν: πόνο που εμφανίζεται ξαφνικά, πρόβλημα στη βάδιση και μειωμένο εύρος κίνησης. Ασθενής με αυτά τα συμπτώματα που έχει αντικαταστήσει μια άρθρωση με τεχνητή και παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να δει αμέσως το γιατρό του.

Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής Ισχίου: Το Επίπεδο Δεξιοτήτων και η Εμπειρία του Ιατρού Ο Πιο Σημαντικός Παράγοντας Για Την Επιτυχία

Μια χειρουργική αναθεώρηση είναι πιο πολύπλοκη από την αρχική επέμβαση και απαιτεί ένα επίπεδο δεξιοτήτων εμπειρίας και οργάνωσης. Δεν είναι για όλους τους χειρουργούς. Πλέον στα σοβαρά κράτη έχουν αναπτυχθεί μονάδες με γιατρούς ορθοπεδικούς & nbsp που πραγματοποιούν μόνο δεύτερες επεμβάσεις αναθεωρήσεις δηλαδή των φθαρμένων ή αποτυχημένων αρθροπλαστικών και οι γιατροί που ασχολούνται με πρωτογενείς επεμβάσεις αρθροπλαστικών παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε ειδικό σε χειρουργική αναθεώρηση, εάν χρειαστεί. Τα τελευταία χρόνια, βλέπω αλματώδη αύξηση όπως προέγραψα σε φθαρμένες αρθροπλαστικές ισχίων και μεγάλο αριθμό ασθενών που με επισκέπτονται. 

Κάποιος που χρειάζεται μια επέμβαση αναθεώρησης λόγω λοίμωξης χαλάρωσης των υλικών κατάγματος πέριξ της πρόθεσης ή άλλου σοβαρού προβλήματος, πρέπει να απευθυνθεί σε ορθοπεδικό χειρουργό που εκτελεί πολλές από αυτές τις επεμβάσεις.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη και την τεχνολογία να καλπάζει στις πρωτοπαθείς επεμβάσεις όλο και λιγότεροι χειρουργοί ασχολούνται με την βαρύτατη αναθεώρηση δηλαδή τη δεύτερη επέμβαση διότι αυτή προϋποθέτει λιγότερο τεχνολογία ρομπότ πλοήγηση και περισσότερο οργάνωση εμπειρία και πολλές ώρες σοβαρής εκπαίδευσης, οργάνωσης χειρουργείου αλλά και προετοιμασία με πολλά υλικά από διάφορες εταιρείες. Χρειάζεται γνώση των υλικών που θα αναγνωρίσεις στον ασθενή που έχουν τοποθετηθεί προ εικοσαετίας.

Η εποχή των Αναθεωρήσεων Αρθροπλαστικής και η καταλληλότητα των ιατρών

Ο χειρουργός πρέπει να έχει φοβερές δεξιότητες και να είναι γρήγορος αφού τέτοιες επεμβάσεις μπορεί να είναι χρονοβόρες. Δυστυχώς παγκοσμίως νεότεροι χειρουργοί εκπαιδεύονται πως να τοποθετούν τα υλικά στο ισχίο αλλά όχι πως να τα αντικαθιστούν.

Στην κλινική μας έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα ιατρών με πολυετή εμπειρία & οργάνωση, ένα κέντρο αντικατάστασης αρθρώσεων και αναθεώρησης φθαρμένων αρθροπλαστικών με εξοπλισμό που να υποστηρίζει μεγάλες επεμβάσεις αντικατάστασης φθαρμένων αρθροπλαστικών. Οι ασθενείς συχνά ρωτούν ποια βήματα μπορούν να κάνουν για να διαρκέσει περισσότερο η αρχική τους αρθροπλαστικη ισχίου ή γόνατος. Δείτε περισσότερα

Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής Ισχίου: Παράγοντες που την Αποτρέπουν

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τη μακροζωία και να μειώσουν τη δυνατότητα χειρουργικής αναθεώρησης.

1. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση της άρθρωσης. Συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν δραστηριότητες μεγάλου αντίκτυπου, όπως το τρέξιμο , οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της αντικατάστασης της άρθρωσης.
2. Προσπαθήστε να περπατάτε αντί να τρέχετε ενώ ασκείστε .Αποφύγετε τα αθλήματα που απαιτούν άλματα και προσγείωση δυνατά, τα οποία μπορούν να βλάψουν ή να αποδυναμώσουν την άρθρωση. Αντ’ αυτού, ασχοληθείτε με δραστηριότητες χωρίς μεγάλη φόρτιση που χτίζουν μυϊκή δύναμη.
3. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος, ιδιαίτερα το παχύσαρκο, είναι ο κύριος παράγοντας στην ανάπτυξη αρθρίτιδας. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να χαλαρώσουν ένα εμφύτευμα.

Μόλις πραγματοποιηθεί η αρχική επούλωση και μειωθεί η δυσφορία, επισκεφθείτε τον ορθοπεδικό χειρουργό σας εάν ο πόνος αναπτυχθεί ξαφνικά. Εάν αναπτύξετε βακτηριακή λοίμωξη σε άλλο μέρος του σώματός σας μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης, φροντίστε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για κατάλληλα αντιβιοτικά.

Συμπερασματικά

Επισκεφθείτε τον ορθοπεδικό σας χειρουργό κάθε λίγα χρόνια μετά την αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος, ακόμη και αν η άρθρωση αισθάνεται καλά. Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει για πρόωρη χαλάρωση του εμφυτεύματος ή άλλο μικρό πρόβλημα πριν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο, όπως εξάρθρωμα.

Κάντε την κύρια αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος με έναν έμπειρο χειρουργό που ειδικεύεται στη διαδικασία σε κέντρο που εκτελεί μεγάλο αριθμό αντικαταστάσεων άρθρωσης για να εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών.