Αρθρίτιδα Ισχίου - Οστεοαρθρίτιδα
Αρθρίτιδα Ισχίου - Οστεοαρθρίτιδα

Αρθρίτιδα Ισχίου - Οστεοαρθρίτιδα

Αρθρίτιδα Ισχίου - Οστεοαρθρίτιδα
Αρθρίτιδα Ισχίου - Οστεοαρθρίτιδα

Αρθρίτιδα Ισχίου - Οστεοαρθρίτιδα

Η Αρθρίτιδα Ισχίου – Οστεοαρθρίτιδα αναφέρεται στη φθορά – καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης του ισχίου. Η Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) και η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) αποτελούν τις δύο βασικές μορφές της αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδας) ισχίου.

Αρθρίτιδα Ισχίου - Οστεοαρθρίτιδα: Τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ)

Μακράν η πιο κοινή μορφή που αφορά την Αρθρίτιδα Ισχίου – Οστεοαρθρίτιδα είναι η Οστεοαρθρίτιδα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 25% των γυναικών και το 16% των ανδρών άνω των 60 ετών, παρουσιάζουν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας. Ενοχοποιείται για πάνω από το 95% των αρθροπλαστικών ισχίου που πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως.

Η Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) μπορεί να προσβάλει μια ή και πολλές αρθρώσεις μαζί και είναι μια εκφυλιστική δυσλειτουργία κατά την οποία υπάρχει προοδευτική απώλεια αρθρικού χόνδρου, η οποία συνοδεύεται από σχηματισμό νέου οστού και σκλήρυνση (ίνωση) του αρθρικού θύλακα. 

Αρθρίτιδα Ισχίου - Οστεοαρθρίτιδα: Τι είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα;

Άλλη μια κοινή μορφή που αφορά την Αρθρίτιδα Ισχίου – Οστεοαρθρίτιδα είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Αποτελεί μια κατάσταση αγνώστου αιτιολογίας κατά την οποία ο αρθρικός υμένας ( μεμβράνη που καλύπτει τις αρθρώσεις ) φλεγμαίνει. Ακολουθεί η βλάβη στις επιφάνειες των αρθρώσεων, η οποία καταλήγει στην καταστροφή του χόνδρου με αποτέλεσμα η άρθρωση να γίνει επώδυνη και αρθριτική.

Οι αρθρώσεις που μπορεί να προσβληθούν από ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πολλές, ιδίως εκείνες των ποδιών και των χεριών, αλλά συχνά προσβάλλονται και οι μεγαλύτερες αρθρώσεις όπως το ισχίο και το γόνατο.

ΠΡΩΤΟΠΑΘΉΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΉΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΊΤΙΔΑ. ΤΙ ΕΊΝΑΙ;

Όταν δεν διαπιστώνεται σαφής αιτία τότε πρόκειται για Πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα. Σε αυτήν εμπλέκονται πολλές αρθρώσεις συμπεριλαμβανόμενων των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, του γόνατος, των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (συνδέουν τους σπόνδυλους της σπονδυλικής στήλης), ενώ συνήθως εκδηλώνεται πρώτα στα χέρια. Η πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα προσβάλει κυρίως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ ο ρόλος της Κληρονομικότητας είναι καθοριστικός.

Η Δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται στο έδαφος υποκείμενου νοσήματος ή μετά από κάποια κάκωση της άρθρωσης και υπολογίζεται ότι αποτελεί το 80% όλων των ΟΑ. Ο φυσιολογικός χόνδρος καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα μη φυσιολογικό φορτίο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στον μη φυσιολογικό χόνδρο. O χόνδρος καταστρέφεται εξαιτίας της δυσλειτουργίας του υποχόνδριου οστού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Οστεοαρθρίτιδας Ισχίου;

Στην Αρθρίτιδα Ισχίου – Οστεοαρθρίτιδα το κυριότερο σύμπτωμά της είναι ο πόνος. Η νεύρωση της άρθρωσης του ισχίου είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο πόνος που προέρχεται από το ισχίο να γίνεται αισθητός σε πολλά διαφορετικά σημεία. Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται στην άρθρωση, αλλά μπορεί να γίνει αισθητός προς τα κάτω και εξωτερικά στην πορεία του ποδιού, στο γόνατο και ορισμένες φορές στον αστράγαλο. Ενίοτε μπορεί παρουσιαστεί πόνος στο γλουτό, στη μέση και σπανίως στην πλάτη.

Ο πόνος από την Αρθρίτιδα Ισχίου – Οστεοαρθρίτιδα γίνεται εντονότερος κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, ανεξαρτήτως απόστασης, και μπορεί πολύ συχνά να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο. Σαν αποτέλεσμα της δυσκαμψίας της άρθρωσης πολλές φορές οι ασθενείς δυσκολεύονται να φορέσουν κάλτσες και παπούτσια.

Αρθρίτιδα Ισχίου - Οστεοαρθρίτιδα - Άμεση Αντιμετώπιση

Πολλοί ασθενείς με αρθρίτιδα ισχίου δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε αρθροπλαστική. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αντιμετωπιστεί ο πόνος που προέρχεται από την οστεοαρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

 • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών
 • Χρήση παυσίπονων
 • Τροποποίηση δραστηριότητας
 • Χρήση μπαστουνιού (στην απέναντι από την πάσχουσα πλευρά)
 • Φυσικοθεραπεία
 • Ένεση στεροειδών στην άρθρωση του ισχίου
 • Μείωση σωματικού βάρους

Σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή χαρακτηρίζεται μη ικανοποιητική για την αντιμετώπιση της ασθένειας, λόγω της εξέλιξης της βλάβης των αρθρώσεων, συνίσταται αρθροπλαστική επέμβαση. Ο ιατρός Ευάγγελος Γάκης παρέχει καινοτόμες, πρακτικές λύσεις για την εξάλειψη του πόνου στο ισχίο και στο γόνατο. Είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός που ειδικεύεται στη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων του ισχίου και του γόνατος σε ενήλικες και εφήβους.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία υποβολής σε Αρθροπλαστική Ισχίου;

Παραδοσιακά οι αρθροπλαστικές ισχίου αποτελούνται από μια μεταλλική μπάλα – σφαίρα τοποθετημένη σε μια πλαστική κοιλότητα (κοτυλιαία πρόθεση). Με τη πάροδο του χρόνου, η πλαστική επιφάνεια στήριξης φθείρεται με ρυθμό μάλλον σχετιζόμενο με το επίπεδο δραστηριότητας του ατόμου. Αυτό έχει σαν συνέπεια νεότεροι ασθενείς με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής να έχουν αυξημένο ρίσκο αναγκαιότητας Αναθεώρησης  (Revision) Αρθροπλαστικής Ισχίου. Η τελευταία αποτελεί μια πολυπλοκότερη επέμβαση και υπόκεινται σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών. Με βάση τα παραπάνω, η αρθροπλαστική ισχίου σπανίως εφαρμοζόταν σε ασθενείς κάτω των 60 ετών.

Όμως, χάρη στα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν παραχθεί επιφάνειες στήριξης που ανταποκρίνονται σε μεγαλύτερα επίπεδα δραστηριότητας και αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτές οι καινούριες επιφάνειες στήριξης είναι συνήθως κεραμικό πάνω σε κεραμικό ή μέταλλο πάνω σε ειδικό σκληρότερο πλαστικό. Ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι νεότεροι ασθενείς  είναι σε θέση να χειρουργούνται καθώς η πλειονότητα αυτών, που η αρθρίτιδα τους προκαλεί αφόρητους πόνους, επιλέγουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής από το να ζουν με τον πόνο. 

Πότε πρέπει να υποβληθώ σε Αρθροπλαστική Ισχίου;

Σε κανονική κατάσταση το ισχίο λειτουργεί χωρίς πόνο. Όμως, σε περιπτώσεις όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα, τα ατυχήματα, η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου, το εξάρθρωμα ή η δυσπλασία του ισχίου εκ γενετής, η σωστή αυτή λειτουργία διαταράσσεται. Τα κριτήρια που καθορίζουν αν κάποιος ασθενής είναι υποψήφιος για αρθροπλαστική ισχίου, είναι η ύπαρξη ενός αρθριτικού ισχίου, όπως αυτό αποδεικνύεται ακτινογραφικά , το οποίο προκαλεί αφόρητο πόνο και παρεμποδίζει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων του ατόμου. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα πόνου διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρονται είναι τα παρακάτω:

 • Μείωση της απόστασης βάδιση
 • Δυσκολία κατά την προσπάθεια του ατόμου να σηκωθεί από καθιστή θέση
 • Αδυναμία εκτέλεσης βασικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και τον εργασιών νοικοκυριού
 • Δυσκολία σε δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου
 • Διαταραχές στον ύπνο

Η αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη και αποτελεσματική επέμβαση αποκατάστασης και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να αντέξουν άλλο τον πόνο και την ανικανότητα και εφόσον τα πλεονεκτήματα καθώς και οι πιθανοί κίνδυνοι της μεθόδου έχουν εξηγηθεί πλήρως από τον Ορθοπεδικό Χειρουργό και έχουν κατανοηθεί από τον ασθενή.