Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος - Αρθρίτιδα
Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος - Αρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος - Αρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος - Αρθρίτιδα
Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος - Αρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος - Αρθρίτιδα

Ως Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος (οστεοαρθρίτιδα) ορίζουμε τη φθορά του χόνδρου της άρθρωσης του γόνατος. Οι δύο βασικές μορφές αρθρίτιδας είναι η Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) και η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ). Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πιο γνωστή από τις δύο και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 25% των γυναικών άνω των 60 ετών αλλά και το 16% των ανδρών αντίστοιχα, παρουσιάζουν συμπτώματα. 

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος (αρθρίτιδα) ;

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων κατά την οποία σταδιακά γίνεται απώλεια αρθρικού χόνδρου και ταυτόχρονα σχηματίζεται νέο οστό μαζί με σκλήρυνση του αρθρικού θύλακα. Μπορεί να προσβάλει όχι μόνο μια αλλά και πολλές αρθρώσεις μαζί. Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος αρχικά εμφανίζεται σε κάποιο σημείο του γόνατος και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή του με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι κατηγορίες της οστεοαρθρίτιδας γόνατος;

Ως προς την πρωτογενή κατηγορία, όπως έχουμε αναφέρει, δεν υπάρχουν κάποια γνωστά αίτια εμφάνισης της  οστεοαρθρίτιδα γόνατος.  Αντιθέτως, για τη δευτερογενή σημαντικό ρόλο εμφάνισης παίζει:

1)Προηγούμενος τραυματισμός: Δεν είναι ανάγκη να είναι συνδεδεμένος με τραυματισμό χόνδρου ακόμα και κάταγμα μπορεί να αποτελέσει αίτιο και αρχή για την πάθηση.

2) Αναπτυξιακές διαταραχές και παθήσεις γόνατος όπου διαταράσσουν την ισορροπία του σώματος. Όπως επίσης και παθήσεις όπου εμφανίστηκαν στην παιδική ηλικία και δεν βοήθησαν στη σωστή ευθυγράμμιση του γόνατος στα κρίσιμα χρόνια ανάπτυξης. 

3)Διάφορες παθήσεις όπου μπορούν ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν και στην εμφάνισή της αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, η αγγειακή νέκρωση.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας γόνατος;

Κατά τη ρήξη του συνδέσμου, ενδέχεται να ακουστεί ήχος όπως «κρακ» ή «ποπ», ενώ το γόνατο παρουσιάζει αστάθεια.  Συνήθως, το πρήξιμο είναι πολύ έντονο και εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες από την κάκωση. Το 60% των τραυματισμών γόνατος που απευθύνονται στα επείγοντα με οίδημα, έχουν κάκωση Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου. Το  συνηθέστερο σύμπτωμα της υπολειτουργίας του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου, είναι η αστάθεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος;

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος εκδηλώνεται με πόνο που συνήθως επικεντρώνεται στην άρθρωση και τα επιμέρους τμήματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο πόνος είναι γενικευμένος και αντανακλά σε άλλα σημεία πιο μακριά από την άρθρωση. Ο πόνος, ενδεικτικά, μπορεί να εξαπλωθεί ως το ισχίο ή και ως κάτω την ποδοκνημική άρθρωση (αστράγαλος). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων κάνει την εμφάνιση του μετά από έντονη δραστηριότητα καθώς και ως προς το τέλος της ημέρας που η κούραση είναι μεγαλύτερη. Είναι τόσο έντονος που μπορεί να επηρεάσει μέχρι και το βραδινό ύπνο κατά περιπτώσεις.

Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζει η οστεοαρθρίτιδα γόνατος αποτελούν το οίδημα, το οποίο μπορεί να προκύψει από συσσώρευση υγρού στην άρθρωση, και αστάθεια. Με την αστάθεια ο ασθενής νιώθει ότι το γόνατο δεν είναι σταθερό αντιθέτως είναι δύσκαμπτο με μειωμένη κινητικότητα και κάνει οποιεσδήποτε δραστηριότητες, ακόμα και ένα απλό περπάτημα ή ολιγόωρη ορθοστασία, δύσκολες έως και ακατόρθωτες. 

Πως γίνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος;

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας ξεκινά με ακτινογραφίες. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ευάγγελος Γάκης θα σας ενημερώσει πλήρως για το πόσες χρειάζονται και οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος όπου θα μπορέσει να εμφανίσει το ποσοστό της φθοράς. 

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μία πάθηση με άγνωστα αιτία στην οποία μεμβράνη καλύπτει τις αρθρώσεις. Με το πέρασμα του χρόνου καταστρέφεται τον χόνδρο και προκαλεί πόνο και αρθρίτιδα. Εμφανιστεί σε πολλά σημεία αλλά κυρίως εμφανίζεται στο ισχίο και το γόνατο. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας (Αρθρίτιδα) Γόνατος; 

Η οστεοαρθρίτιδα είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη με διάφορους τρόπους. Αρχικά για τον πόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ενέσιμα υλικά. Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει την καταπόνηση των αρθρώσεων καθώς και η χρήση του μπαστουνιού για τη σωστή μετατόπιση του βάρους. Συνίσταται επίσης και φυσικοθεραπεία όπου θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών και τη διατήρηση της κινητικότητας του γόνατος. Σε περιπτώσεις συνίσταται και αρθροσκόπηση για την αντιμετώπιση των ρήξεων και σταθεροποίηση.

Αυτές οι επιλογές μπορούν να βοηθήσουν αλλά δεν αποτελούν μόνιμη λύση. Ο πόνος σίγουρα θα είναι καθημερινό κομμάτι της ζωής και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει αφόρητος. Σε αυτό το στάδιο, η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί την πιο λογική επιλογή για θεραπεία και ανακούφιση του γόνατος.

Είμαι πολύ νέος / νέα για να υποβληθώ σε Αρθροπλαστική Γόνατος;

Ο χρόνος ανάρρωσης και αποκατάστασης ύστερα από Ρήξη Πρόσθιου ή Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου εξαρτάται από το βαθμό ρήξης και κάκωσης τόσο του χιαστού, όσο και πιθανόν άλλων συνδέσμων ή στοιχείων της άρθρωσης, καθώς και από τη μέθοδο επέμβασης που θα επιλεχθεί. Σήμερα, χρησιμοποιούνται μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας και ταχείας ανάρρωσης (fast track) και ως εκ τούτου ο ασθενής ξεπερνά άμεσα το άγχος και τη ταλαιπωρία μιας επέμβασης, ενώ η αποκατάστασή του και η επιστροφή στην πρωτύτερη κατάσταση πραγματοποιούνται συντομότερα.  Μάλιστα, ο ορθοπεδικός χειρουργός Ευάγγελος Γάκης προσφέρει στο ιατρείο του τη ρομποτική τεχνολογία ROSA Knee, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τον εξειδικευμένο χειρουργό να προσαρμόσει την τοποθέτηση του εμφυτεύματος γόνατος μόνο για εσάς.

Κόστος – Τιμή Ρήξης Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Παλαιότερα, λόγω της κατασκευής των υλικών που χρησιμοποιούσαμε και της αντοχής που είχαν, η αρθροπλαστική γόνατος εφαρμοζόταν σε ασθενείς άνω των 60 ετών για να αποφευχθεί η πιθανότητα να χρειαστεί αναθεώρηση αρθροπλαστικής μετά από χρόνια. Με τα νέα δεδομένα εξατομικευμένης αρθροπλαστικής γόνατος και τη χρήση πολύ πιο ανθεκτικών καινοτόμων υλικών, όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν τώρα την επιλογή της αρθροπλαστικής. Αποτελεί την πιο σωστή επιλογή για να έχουνε μία καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς πόνο. Τα υψηλής ποιότητας υλικά αντέχουν κάθε δραστηριότητα έτσι μειώνεται αισθητά η πιθανότητα αναθεώρησης και ο πόνος ανήκει στο παρελθόν.

Πότε πρέπει να υποβληθώ σε αρθροπλαστική γόνατος;

Για να παρθεί αυτή η απόφαση πρέπει να λάβουμε υπόψη τον τρόπο ζωής και τα επίπεδα πόνου. Η ύπαρξη αρθρίτιδας στα γόνατα είναι μία πάθηση που επηρεάζει καθημερινά τον ασθενή αρνητικά μιας και μειώνει αισθητά την ικανότητα του να μετακινείται και να απολαμβάνει τη ζωή χωρίς πόνο. Από τη στιγμή που υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης βασικών δραστηριοτήτων όπως περπάτημα, διάφορες εργασίες ακόμα και την αδυναμία ύπνου η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος είναι μία επιλογή όπου μπορεί να δώσει την οριστική λύση.