Οστεοαρθρίτιδα & Αρθροπλαστική Γόνατος

Η Αρθροπλαστική γόνατος αλλάζει την ποιότητα ζωής, αλλά και απογοητεύει μερικούς.

Η ζωή αλλάζει αναμφισβήτητα για το 90 τοις εκατό των ασθενών αλλά γιατί υπάρχουν και δυσαρεστημένοι  ασθενείς;

Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας για την τέλεια αρθροπλαστική στο γονατο;

 Έχουν περιγραφεί πάνω από 100 τύποι αρθρίτιδας που καταστρέφουν τις αρθρώσεις και συνέχεια ανακαλύπτουμε και άλλες.

Όμως η  οστεοαρθρίτιδα είναι μακράν η πιο κοινή. Είναι ο τύπος αρθρίτιδας που σχετίζεται με την ηλικία και προκαλεί την φθορά των αρθρώσεων λόγω υπερχρήσης και ηλικίας,  επηρεάζει σχεδόν όλους τους ηλικιωμένους σε ποσοστό 80 τοις εκατό,  πολλές φορές με ήπια άλλες φορές με σοβαρά συμπτώματα και ενοχλήσεις,  Αλλά για εκείνους στους οποίους τα συμπτώματα είναι έντονα, η χειρουργική θεραπεία  μπορεί και μόνο να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γιατροί  για την οστεοαρθρίτιδα;

Οι διαθέσιμες θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνουν:
Μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις, όπως φυσικοθεραπεία, απώλεια υπερβολικού βάρους και ενδυνάμωση των αθρώσεων. Φάρμακα, όπως αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ενέσεις κορτιζόνης. Χειρουργική επέμβαση, όπως αντικατάσταση γόνατος. Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η τελευταία λύση. Αλλά για  τη σοβαρή προχωρημενη οστεοαρθρίτιδα  είναι συχνά η μόνη επιλογή που πιθανόν να κάνει τη  μεγάλη διαφορά. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιούνται περισσότερες από 600.000 αντικαταστάσεις γόνατος και 300.000 αντικαταστάσεις ισχίου κάθε χρόνο και οι προβλέψεις είναι ότι αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες δεκαετίες για ευνόητους λόγους, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Και πόσο καλή είναι η επέμβαση αντικατάστασης του γόνατος;

Τα περισσότερα άρθρα σχετικά με τη χειρουργική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος (και οι χειρουργοί που τις εκτελούν) δηλώνουν ότι : «Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που έχουν αντικαταστήσει τα γόνατά τους είναι αισθητά βελτιωμένες» ή «Περισσότερο από το 80% των ανθρώπων που αντικαθιστούν το γόνατο τους  τους είναι    ευχαριστημένοι».   Ενώ αυτές οι δηλώσεις είναι γενικά αρκετά αληθινές, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων που παίρνουν λιγότερα από αυτά που περίμεναν από τη χειρουργική επέμβαση.

 Μέρος της απογοήτευσης μπορεί να οφείλεται στο ότι οι προσδοκίες τους ήταν πολύ υψηλές ή  γιατί στο συγκεκριμένο χώρο του δυτικού κόσμου  οι εταιρείες οι διαφημίσεις  και οι γιατροί για πολλούς λόγους που δεν χρειάζονται ανάλυση, αφού είναι κατανοητοί, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες προεγχειρητικά.

Άλλοι πάλι απογοητεύονται διότι οι δημιουργηθείσες υψηλές  προσδοκίες είτε από τους ίδιους τους ασθενείς είτε από τους γιατρούς δεν τους αφήνουν συγκριτικά να αποδεχθούν την ποσοστιαία καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής του και μάλλον είναι και το πιο συχνό σε ποσοστό στη μερίδα των μη ευχαριστημένων ασθενών.

Όταν έχεις μια αναπηρία στην οποία η άρθρωση δουλεύει με το 30 τοις εκατό και μετά την επέμβαση με 60 τοις εκατό, αλλά είσαι προετοιμασμένος η σου έχει υποσχεθεί το ποσοστό  του 90 τοις εκατό σίγουρα μετά δεν είσαι ευχαριστημένος . Τι συντελεί λοιπόν σε αυτή την κατάσταση;  Η λανθασμένη δημιουργία υψηλών προσδοκιών εκεί που δεν μπορεί ούτε ο γιατρός ούτε ο ασθενής να ανταπεξέλθει.

Δύο πρόσφατες μελέτες ανέλυσαν το ερώτημα πόσο καλή είναι η επέμβαση αντικατάστασης γόνατος – αλλά όχι από την πλευρά του χειρουργού. Αυτές οι μελέτες εξέτασαν άμεσα τους ασθενείς. Άλλωστε, η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης αρθρώσεων αποσκοπεί στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας, οπότε είναι η οπτική γωνιά και η άποψη του ασθενούς που μετράει!!!!      

Τι αλήθεια βρήκαν;

Μια μελέτη του 2014 επιστράτευσε ένα ανεξάρτητο κέντρο έρευνας για να πάρει συνέντευξη από άτομα μετά από χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος. Ενώ το 90% ήταν ικανοποιημένο με τη λειτουργία του νέου γόνατος τους, περίπου το ένα τρίτο ανέφερε ότι το γόνατό τους δεν αισθανόταν «φυσιολογικό». Έως το ήμισυ ανέφεραν τουλάχιστον ορισμένα συνεχή συμπτώματα ή προβλήματα στη λειτουργία. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι ορισμένες από τις νέες τεχνικές των  στη χειρουργική άρθροπλαστική του  γόνατος – όπως κομπιούτερ ρομποτικά συστήματα   για την πιο ακριβή ευθυγράμμιση της νέας άρθρωσης – δεν φαίνεται να βελτιώνουν αυτούς τους αριθμούς.

Μια μελέτη του 2015 συνέκρινε άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος με εκείνους που ήταν επίσης υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν την είχαν κάνει ακόμη. Όσοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ανέφεραν καλύτερο έλεγχο του πόνου και καλύτερη λειτουργία αλλά μόνο  μετά από ένα χρόνο από αυτούς που έλαβαν μη χειρουργική θεραπεία. Ωστόσο, όσοι χειρουργήθηκαν είχαν πολύ περισσότερες επιπλοκές, όπως θρομβώσεις στις  φλέβες των ποδιών.  Μολύνσεις ευτυχώς σπανιότατες.

Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας ώστε να πούμε ότι αντιγράφουμε τη φύση και δημιουργούμε μια κοντά στη φυσιολογική άρθρωση …Σίγουρα οι τεχνικές της τρισδιάστατης  αντιγραφής της άρθρωσης δημιουργώντας προθέσεις πανομοιότυπες με τον φυσιολογικό φαινότυπο του γόνατος (αντιγραφή της φυσιολογικής που ξεκίνησαν θα βελτιώσουν αισθητά την εικόνα και θα μειώσουν το ποσοστό των δυσαρεστημένων ασθενών. Νομίζω όμως ότι ένα άλλο μήνυμα πρέπει να περάσει εάν σκοπεύετε να υποβληθείτε σε αρθροπλαστική γόνατος στο μέλλον στο τι είναι  σημαντικό να γνωρίζετε και τι να περιμένετε:

​Είναι μια μεγάλη επέμβαση με σημαντικό χρόνο ανάρρωσης. Υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί κίνδυνοι. Υπάρχει μια λογική πιθανότητα το γόνατό σας να μην αισθάνεται εντελώς “φυσιολογικό” στη συνέχεια. Ακόμα, για πολλούς, η αντικατάσταση μιας έντονα αρθριτιδικής άρθρωσης τους επιτρέπει να περπατούν με πολύ λιγότερο (ή καθόλου) πόνο και να έχουν μια δραματικά βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Όχι, δεν είναι τέλειο

Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους που το χρειάζονται, η αντικατάσταση των αρθρώσεων είναι πολύ καλύτερη από το μείνουν αχειρούργητοι. Πρέπει να μην ενθουσιαζόμαστε και οι προσδοκίες μας να είναι γήινες και προσγειωμένες λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες την ηλικία το βαθμό φθοράς της άρθρωσης και τα συμπαραμαρτούντα νοσήματα .​ Οι περισσότεροι μη ευχαριστημένοι ασθενείς ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες. Οι περισσότεροι μη ευχαριστημένοι ασθενείς ανήκουν στους μη πειθαρχημένους ασθενείς .​ Οι δυσαρεστημένοι ασθενείς σίγουρα δεν έχουν ενημερωθεί προεγχειρητικά επαρκώς για το τι πρέπει να περιμένουν  και σε ποιο βαθμό θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Μέρος της απογοήτευσης μπορεί να οφείλεται στο ότι οι προσδοκίες τους ήταν πολύ υψηλές ή  γιατί στο συγκεκριμένο χώρο του δυτικού κόσμου  οι εταιρείες οι διαφημίσεις  και οι γιατροί για πολλούς λόγους που δεν χρειάζονται ανάλυση,  δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες προεγχειρητικά . Άλλοι πάλι απογοητεύονται διότι οι δημιουργηθείσες υψηλές  προσδοκίες είτε από τους ίδιους τους ασθενείς είτε από τους γιατρούς δεν τους αφήνουν συγκριτικά να αποδεχθούν την ποσοστιαία καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής του και μάλλον είναι και το πιο συχνό σε ποσοστό στη μερίδα των μη ευχαριστημένων ασθενών .

Περισσότερα Άρθρα

Share:

Επικοινωνήστε

To site χρησιμοποιεί τα απαραίτητα cookies για την ορθή λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.