Η 3D επανάσταση στην αρθροπλαστική γόνατος είναι εδώ!

“H 3D ΕΠΑΝΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!”

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χειρουργική επέμβαση σε γόνατο με μόσχευμα που δημιουργήθηκε με 3D εκτυπωτή στην Ελβετία. Η επέμβαση έγινε στο ιατρικό κέντρο Ψυχικού από τον διευθυντή της ορθοπαιδικής κλινικής Ευάγγελο Γάκη.


Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά χρονικά ολική αρθροπλαστική επέμβαση πραγματοποιήθηκε με κατά παραγγελία εμφυτεύματα, τα οποία σχεδιάστηκαν με 3D απεικόνιση.

Ο ασθενής χειρουργήθηκε 9 το πρωί και στις 12 περπατούσε κανονικά με ένα 3D γόνατο από τιτάνιο. Το τρισδιάστατο μόσχευμα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ασθενή, με υλικά κατασκευασμένα πάνω στο γόνατο. Τα εμφυτεύματα εκτυπώνονται από έναν διαφορετικό printer που στη ουσία είναι ένας μεγάλος ρομποτικός βραχίονας, που καταλαμβάνει χώρο όσο ένα δωμάτιο και το κάθε γόνατο χρειάζεται 3-4 μέρες για να εκτυπωθεί επακριβώς.

Ο χρόνος που διαρκεί η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ μικρός, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους και το κυριότερο είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται υλικά, ούτε εργαλεία και ο κίνδυνος της μόλυνσης δεν υπάρχει, διότι τα πάντα κατασκευάζονται πάνω στον ασθενή, δηλαδή με γνώμονα του υγιούς γόνατου για έναν ασθενή.

Επομένως μαζί με τις τεχνικές που έχουμε για την τοποθέτηση των υλικών χρειαζόμαστε και μια πρόθεση μοναδική χτισμένη πάνω στις ανάγκες και την ανατομία του ασθενή .

Αυτή είναι η σημαντική διαφορά .

Δεν αλλάζουμε ένα γόνατο με μια έτοιμη πρόθεση που έχει κατασκευασθεί στο περίπου για όλους τους ασθενείς και θα μας βοηθήσει κάποια τεχνική περισσότερο καλή η κακή να τοποθετηθεί αλλά θα χρησιμοποιήσουμε οποία τεχνική θέλουμε και ξέρουμε καλύτερα για να αλλάξουμε ένα γόνατο έχοντας κατασκευάσει ένα μόσχευμα μοναδικό για τον ασθενή προσαρμοσμένο στην ανατομία του και στις ανάγκες του ασθενή .

Αυτό είναι το 3D γόνατο .

Έχει σχέση με το πρόθεση το μόσχευμα δηλαδή που τοποθετείται και όχι με ποια τεχνική θα χρησιμοποιηθεί, η οποία πάντα θα παίζει δευτερεύοντα ρόλο στην έκβαση του χειρουργείου.

Περισσότερα Άρθρα

Share:

Επικοινωνήστε

To site χρησιμοποιεί τα απαραίτητα cookies για την ορθή λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.