Η αρθροπλαστική επέμβαση ισχίου και γόνατος: Πότε και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ;

Πόσα βήματα κάνατε σήμερα;
Μόλις 10000 βήματα ημερησίως είναι αρκετά για μία καλή φυσική κατάσταση και κατ’ επέκταση και υγεία. Για μία ζωή γεμάτη κίνηση και μία κίνηση γεμάτη ζωή. Η άνετη κίνηση υποστηρίζεται από τις δύο μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος, το γόνατο και το ισχίο. Για παράδειγμα οι δυνάμεις που ασκούνται στο κάθε πόδι κατά τη διάρκεια της βάδισης υπερβαίνουν το διπλάσιο του σωματικού βάρους ενώ, στο δε τρέξιμο οι δυνάμεις αυτές τετραπλασιάζονται. Πολλές φορές όμως σε χιλιάδες ανθρώπους το περπάτημα είναι επώδυνο και κάθε βήμα μπορεί να μοιάζει με χιλιόμετρο. Μία ή περισσότερες κατεστραμμένες αρθρώσεις από βλάβες οστεοαρθρίτιδας, ιδίως των κάτω άκρων όπως των ισχίων και των γονάτων υποβιβάζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου και πολλές φορές αποτελούν σοβαρή αιτία αναπηρίας.

Στη σημερινή εποχή με τη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης ο αριθμός των ατόμων που πονούν στο ισχίο και στο γόνατο αυξάνουν συνεχώς. Μία στις τέσσερις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες υποφέρουν από πόνο στο ισχίο και στα γόνατα. Στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτες σχετίζεται κυρίως με γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες και στη συνήθη απουσία ισχυρού μυϊκού συστήματος. Στους δε άνδρες η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται μετατραυματική ή οφείλεται σε συνεχείς κακώσεις λόγω της μεταφοράς υπερβολικών φορτίων.

Η δευτερογενής οστεοαρθρίτιδα, που συσχετίζεται με μεταβολικά ή με μη χρόνια εκφυλιστικά αίτια μπορεί να εκδηλωθεί και σε άτομα πολύ νεαρής ηλικίας. Στατιστικά γυναίκες μικρής ηλικίας κινδυνεύουν από οστεοαρθρίτιδα του ισχίου όταν
αυτό δεν είναι σωστά τοποθετημένο στη θέση του κατά την παιδική ηλικία του ατόμου, δηλαδή υπάρχει δυσπλασία η συγγενές εξάρθρημα που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα μέχρι τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του.

Τα βασικότερα αίτια για την εκδήλωση της οστεοαρθρίτιδας είναι η σταδιακή φθορά του αρθρικού χόνδρου λόγω της ηλικίας ή από συστηματική κάκωση. Επιπροσθέτως μεγάλο ρόλο στην εκδήλωση της ασθένειας παίζουν γενετικοί παράγοντες κυρίως στις γυναίκες, σε συνδυασμό με ένα ατροφικό μυϊκό σύστημα και παχυσαρκία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το χαλαρό μυϊκό σύστημα δεν προστατεύει την άρθρωση την αφήνει αγύμναστη να παρεκκλίνει, να φορτίζεται έκκεντρα και να φθείρεται. Επιπλέον, υπεύθυνη για ισχαιμία στον οστούν, είναι και η κακή κυκλοφορία στο οστούν η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορα έμφρακτα.

Τα συνήθη συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι:

– πόνος που εκτείνεται στους γλουτούς ή στο γόνατο,
– πόνος στη βουβωνική χώρα ή στο εσωτερικό του μηρού
– πόνος όταν γίνεται περιστροφή του σώματος
– ακαμψία μετά από αδράνεια (κυρίως το πρωί)
– δυσκολία στο σκύψιμο
– χωλότητα ή άλλες αλλαγές στον βηματισμό
– το πόδι της προσβλημένης πλευράς είναι φαινομενικά πιο κοντό

Τα δε συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατου είναι τα εξής:

– διακεκομμένος ή σταθερός πόνος
– Οίδημα ή ευαισθησία
– Δυσκαμψία στην μετατόπιση του σώματος από καθιστή ή ξαπλωτή θέση
– Χαρακτηριστικοί ήχοι

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ασθένειας, αρχικά συνίσταται συντηρητική αγωγή, όπως φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη σκευάσματα θειικής γλυκοζαμίνης, ενδοαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος ή κορτικοστεροειδών, λουτροθεραπεία, αντικραδασμικά υποδήματα και ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος.

Επιπλέον, σήμερα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και η δυνατότητα χονδρομεταμόσχευσης, είτε λαμβάνοντας οστεοχόνδρινα υγιή τεμάχια από μία μη φορτισμένη περιοχή της άρθρωσης και τοποθετώντας τα στην περιοχή της οστικής βλάβης είτε καλλιεργώντας χονδροκύτταρα από την άρθρωση τα οποία τα τοποθετούμε αφού αναπτυχθούν σε εργαστήριο στην περιοχή της βλάβης.

Αρθροπλαστική

Σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή χαρακτηρίζεται μη ικανοποιητική για την αντιμετώπιση της ασθένειας λόγω της εξέλιξης της βλάβης των αρθρώσεων συνίσταται αρθροπλαστική επέμβαση.

Η αρθροπλαστική είναι μία από τις πλέον επαναστατικές εγχειρητικές μεθόδους του 20ουαιώνα στην ομάδα των μεταμοσχεύσεων. Πρόκειται στην ουσία για μεταμόσχευση μερική η ολική αρθρώσεων με τεχνητά κυρίως εμφυτεύματα όπως το τιτάνιο, ένα υλικό κυρίως βιοεμφυτεύσιμο.Η αρθροπλαστική του παρόντος είναι συνδεδεμένη με υψηλά ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 98% αυτό οφείλεται κυρίως στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης με την δημιουργία εμφυτευμάτων από οστεοπαραγωγικά υλικά, τα οποία δεν σχετίζονται με τα υλικά των αποτυχημένων αρθροπλαστικών του

περασμένου αιώνα. Επιπροσθέτως οι νέες χειρουργικές τεχνικές τεχνικές που ακολουθούνται MIS MINIMAL INVASIVE SURGERY mini κοκ μειώνουν κατά πολύ 1οντο χειρουργικό χρόνο 2οντην απώλεια αίματος 3οντον μετεγχειριτικό πόνο,τοσο ώστε οι επεμβάσεις αυτές να εκτελούνται σε 40 -45 λεπτά της ώρας ,να μην χρειάζεται η μετταγγιση αίματος αφού η επεμβατικότητα είναι μικρή,και η αποκατάσταση να είναι ταχύτατη.

Ο ασθενής βαδίζει την ίδια ημέρα μετα το χειρουργέιο και αποφεύγονται όλες οι επιπλοκές που σχετίζονται με την ακινητοποίηση όπως συνέβαινε στο παρελθόν,[θρομβώσεις,μυική ατροφία]

Ο χρόνος νοσηλείας μειώνεται δραστικά και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική σε 3-4 ημέρες μετα το χειρουργείο, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και θετικά τοσο τον κρατικό αλλά πολύ περισότερο τον οικογενειακό προυπολογισμό.

Το δε κόστος για φυσικοθεραπείες μετα το χειρουργείο εκλείπει οριστικά αφού η ανάγκη για αυτές είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη λόγω της γρήγορης αποκατάστασης των ιστών απόρροια της χαμηλής τραυματικότητας της επέμβασης,αλλά και της άμεσης κινητοποίησης μετά το χειρουργείο.

Τα οφέλη της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος είναι τα ακόλουθα:

– Σταματά τον πόνο
– Αυξάνει την δύναμη των κάτω άκρων. Αφού ο ασθενής πλέον δεν πονά μπορεί να κινείται περισσότερο και να ενδυναμώνει το μυϊκό του σύστημα
– Βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αφού μπορούν ξανά να δραστηριοποιηθούν
– Προϋποθέτει καλύτερη κίνηση για πάρα πολλά χρόνια. Οι περισσότερες αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος διαρκούν πάρα πολλά χρόνια με την χρήση νέων εμφυτευμάτων εφόσον τοποθετηθούν σωστά από πολύ εξειδικευμένους ιατρούς.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΚΗΣ
Ορθοπαιδικός χειρουργός
Μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας ορθοπαιδικών χειρουργών AAOS

Περισσότερα Άρθρα

Share:

Επικοινωνήστε

To site χρησιμοποιεί τα απαραίτητα cookies για την ορθή λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.