Οι αναθεωρήσεις αρθροπλαστικής (Revision) ισχίου και γόνατος στις ημέρες μας

αναθεωρήσεις αρθροπλαστικής

Η εποχή των αναθεωρήσεων (Revision) στις αρθροπλαστικές

Οι αναθεωρήσεις αρθροπλαστικής ισχίου  και γόνατος στην Ελλάδα αρχίζουν και αυξάνονται δραματικά. Καθημερινά βλέπουμε φθαρμένες αρθροπλαστικές αφού η πρώτη εποχή έχει αρχίσει σχεδόν πριν 40 χρόνια. Όμως τα πάντα είναι φθαρτά έτσι και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν την προηγούμενη δεπαενταετία με εικοσαετία στις  επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου αλλά και γόνατος ακολουθούν τους νόμους της φύσης και φθείρονται σταδιακά.

Πέραν της φθοράς, που αλλού οφείλονται οι αναθεωρήσεις αρθροπλαστικής;

Άλλες φορές μια αποτυχημένη αρθροπλαστική λόγω πρώϊμης χαλάρωσης ή  κακής τοποθέτησης δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητα προκαλώντας μεγάλη αναπηρία. Η αντικατάσταση των αρθρώσεων, κατά την οποία ένας ορθοπαιδικός χειρουργός αντικαθιστά τις αρθριτικές περιοχές μιας άρθρωσης με μεταλλικό, πλαστικό ή κεραμικό εμφύτευμα, έχει αλλάξει πολλές ζωές προς το καλύτερο. Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στην αντικατάσταση αρθρώσεων μπορεί να διαρκέσουν έως και 15 ή 20 χρόνια, αλλά γενικά δεν διαρκούν για πάντα. Όταν το εμφύτευμα φθαρεί, οι άνθρωποι συχνά χρειάζονται μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το υπάρχον εμφύτευμα αφαιρείται και αντικαθίσταται. Αυτό ονομάζεται αναθεώρηση Revision.​

Πότε κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση της αναθεώρησης;

1)Η χειρουργική επέμβαση της αναθεώρησης ισχίου ή γόνατου απαιτείται όταν υπάρχει ​χαλάρωση του εμφυτεύματος ή όταν μολυνθεί ή λόγω κακής τοποθέτησης πονάει . Η αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος μπορεί να γίνει επώδυνη μετά από πολλά χρόνια επειδή τα εξαρτήματα έχουν αρχίσει να φθείρονται και να χαλαρώνουν.

2)Πτώση ή σοβαρό ατύπημα μπορεί να προκαλέσει κάταγμα του οστού κοντά στην αρθροπλαστική του  ισχίου ή του γόνατος.

​3)Εξάρθρωση: Εάν το εμφύτευμα εξαρθρηθεί σε επανειλημμένες περιπτώσεις, χρειάζεται συχνά χειρουργική αναθεώρηση για να σταματήσει αυτό.

4)Λοίμωξη: Αυτό μπορεί να είναι μια σοβαρή επιπλοκή. Εάν αναπτυχθεί βαθιά λοίμωξη σε αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος, συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την εξάλειψη της λοίμωξης και την εμφύτευση νέων μη μολυσμένων υλικών.

5)Η χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης είναι μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, απαραίτητη όταν ανακαλείται ένα εμφύτευμα (σπάνιο στην Ελλάδα). Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν  προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Τέτοια σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν: πόνο που εμφανίζεται ξαφνικά, πρόβλημα στη βάδιση   και μειωμένο εύρος κίνησης.

Ασθενής με αυτά τα συμπτώματα που έχει αντικαταστήσει μια άρθρωση με τεχνητή  και  παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να δει αμέσως το γιατρό του. Μια χειρουργική αναθεώρηση είναι πιο πολύπλοκη από την αρχική επέμβαση και απαιτεί ένα  επίπεδο δεξιοτήτων  εμπειρίας και οργάνωσης . Δεν είναι για όλους τους χειρουργούς. Πλέον στα σοβαρά κράτη έχουν αναπτυχθεί μονάδες με γιατρούς ορθοπαιδικούς που πραγματοποιούν μόνο τις  δεύτερες επεμβάσεις αναθεωρήσεις δηλαδή των φθαρμένων ή αποτυχημένων αρθροπλαστικών και οι γιατροί που ασχολούνται με  πρωτογενείς επεμβάσεις αρθροπλαστικών   παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε ειδικό για χειρουργική αναθεώρηση, εάν χρειαστεί.

Οι αναθεωρήσεις αρθροπλαστικής (Revision) ισχίου και γόνατος στις ημέρες μας

Νεότερες εξελίξεις στην αναθεώρηση αρθροπλαστικής

Τα τελευταία χρόνια, βλέπω αλματώδη αύξηση όπως προέγραψα σε φθαρμένες  αρθροπλαστικές ισχίων και λιγότερο γονάτων σε  μεγάλο αριθμό  ασθενών που με επισκέπτονται. Κάποιος  που χρειάζεται μια επέμβαση αναθεώρησης λόγω λοίμωξης,   χαλάρωσης των υλικών κατάγματος πέριξ της πρόθεσης ή άλλου σοβαρού προβλήματος, πρέπει να απευθυνθεί σε  ορθοπαιδικό χειρουργό που εκτελεί πολλές από αυτές τις επεμβάσεις.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη και την τεχνολογία να καλπάζει στις πρωτοπαθείς επεμβάσεις  όλο και λιγότεροι χειρουργοί ασχολούνται με την βαρύτατη αναθεώρηση δηλαδή τη δεύτερη επέμβαση διότι αυτή προϋποθέτει λιγότερο τεχνολογία ρομπότ πλοήγηση, αυξημένο χειρουργικό χρόνο, περισσότερο οργάνωση εμπειρία και πολλές ώρες σοβαρής εκπαίδευσης οργάνωσης χειρουργείου αλλά και προετοιμασία με πολλά υλικά από διάφορες εταιρείες. Χρειάζεται γνώση των  υλικών που θα αναγνωρίσεις στον ασθενή που έχουν τοποθετηθεί προ  εικοσαετίας. Εάν υφίσταται ο κατασκευαστής αν θα υπάρχει συμβατότητα εάν θα αντικατασταθούν όλα ή μέρος των υλικών.

Επιπλέον ο χειρουργός πρέπει να έχει φοβερές δεξιότητες και να είναι γρήγορος αφού τέτοιες επεμβάσεις μπορεί να είναι χρονοβόρες. Δυστυχώς παγκοσμίως οι νεότεροι χειρουργοί εκπαιδεύονται πως να τοποθετούν τα υλικά  αλλά όχι πως να τα αντικαθιστούν.

Στην κλινική μας  έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα ιατρών  με πολυετή εμπειρία και  οργάνωση,  ένα κέντρο αντικατάστασης αρθρώσεων  και αναθεώρησης φθαρμένων αρθροπλαστικών ισχίου και αναθεώρησης αρθροπλαστικών γονάτων με  εξοπλισμό που να υποστηρίζει μεγάλες επεμβάσεις αντικατάστασης φθαρμένων αρθροπλαστικών.

​Οι ασθενείς συχνά ρωτούν ποια βήματα να ακολουθήσουν για να διαρκέσει περισσότερο η αρχική τους αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος. 

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τη μακροζωία και να μειώσουν τη δυνατότητα χειρουργικής αναθεώρησης. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση της άρθρωσης.  Συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν δραστηριότητες μεγάλου αντίκτυπου, όπως το τρέξιμο, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της αντικατάστασης της άρθρωσης. Προσπαθήστε να περπατάτε αντί να τρέχετε ενώ ασκείστε.​ Αποφύγετε τα αθλήματα που απαιτούν άλματα και προσγείωση δυνατά, τα οποία μπορούν να βλάψουν ή να αποδυναμώσουν την άρθρωση. Αντ ‘αυτού, ασχοληθείτε με δραστηριότητες χωρίς μεγάλη φόρτιση που χτίζουν μυϊκή δύναμη. ​Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος, ιδιαίτερα το παχύσαρκο, είναι ο κύριος παράγοντας στην ανάπτυξη αρθρίτιδας. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να  χαλαρώσουν ένα εμφύτευμα. ​

Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από αναθεωρήσεις αρθροπλαστικής

Μόλις πραγματοποιηθεί η αρχική επούλωση και μειωθεί η δυσφορία, επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας εάν ο πόνος αναπτυχθεί ξαφνικά. ​Εάν αναπτύξετε βακτηριακή λοίμωξη σε άλλο μέρος του σώματός σας μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης, φροντίστε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για κατάλληλα αντιβιοτικά. ​Επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό σας  κάθε λίγα χρόνια μετά την αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος, ακόμη και αν αισθάνεστε καλά. Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει για πρόωρη χαλάρωση του εμφυτεύματος ή άλλο μικρό πρόβλημα πριν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. ​Κάντε την κύρια αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος με έναν έμπειρο χειρουργό που ειδικεύεται στη διαδικασία σε κέντρο που εκτελεί μεγάλο αριθμό αντικαταστάσεων της άρθρωσης του ισχίου για να εξασφαλιστεί και του γόνατος το καλύτερο αποτέλεσμα και να μειωθεί ο  κίνδυνος επιπλοκών.

Περισσότερα Άρθρα

Share:

Επικοινωνήστε

To site χρησιμοποιεί τα απαραίτητα cookies για την ορθή λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.