Κάταγμα ισχίου
Κάταγμα ισχίου
Το κάταγμα ισχίου γνωστό και ως ράγισμα ή σπάσιμο του γοφού αποτελεί ένα μεγάλο ιατρικό πρόβλημα στην εποχή μας. Στην Ελλάδα, περίπου 18.000 άτομα ετησίως υφίστανται τέτοια κατάγματα με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Το ισχίο (γοφός) αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος με μεγάλη κινητικότητα και σύνθετη λειτουργία. Είναι το κύριο μέσο σύνδεσης, για τα κάτω άκρα και τη λεκάνη, με τον σκελετό του κορμού. Αυτή η σύνδεση επιτρέπει στα κάτω άκρα να λειτουργούν φυσικά και με ένα εύρος κινήσεων.
Τι είναι το κάταγμα ισχίου – γοφού;
Ως κάταγμα ισχίου (γοφού) ορίζουμε το σπάσιμο/ράγισμα στο άνω τεταρτημόριο του μηριαίου οστού. Ο κύριος λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιο τραυματισμό είναι η πτώση. Σε μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει και ο παράγοντας των εύθραυστων κοκάλων από την οστεοπόρωση. Αν και τα παλαιότερα χρόνια το κάταγμα ισχίου συνδέονταν με τις μεγαλύτερες ηλικίες, έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση και σε μικρότερες ηλικίες είτε λόγω τροχαίων ατυχημάτων είτε λόγω ασθενειών(για παράδειγμα καρκίνος).
Ποιοί είναι οι τύποι καταγμάτων ισχίου;
Ο τύπος καθώς και η περιοχή που έχει εμφανιστεί το Κάταγμα ισχίου ανήκει σε διαφορετική κατηγορία και χρειάζεται ξεχωριστή θεραπεία. Το κάταγμα ισχίου χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:
1)Υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου (Ενδοαρθρικό κάταγμα)
Βρίσκεται στον αυχένα του μηριαίου και στο εσωτερικό του αρθρικού θυλάκου. Το τραύμα προκαλεί διατάραξη της αιμάτωσης της κεφαλής του μηριαίου. Αποτέλεσμα έχει τη διαταραχή της πώρωσης του κατάγματος και την καθίζηση της κεφαλής που οδηγεί σε μετατραυματική αρθρίτιδα.
2)Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου (Εξωαρθρικό κάταγμα)
Το διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου ονομάζουμε το κάταγμα ανάμεσα στο ελάσσονα και το μείζονα τροχαντήρα.
3)Υποτροχαντήριο κάταγμα ισχίου (Εξωαρθρικό κάταγμα)
Το υποτροχαντήριο κάταγμα εμφανίζεται πιο κάτω από τον ελάσσονα τροχαντήρα. Υπάρχει περίπτωση το κάταγμα να είναι σε παραπάνω από μία ζώνη.
Μιας και κάθε μία από αυτές τις τρεις περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με διαφορετικού είδους θεραπείες δίνεται μεγάλη προσοχή κατά τη διάγνωση έτσι ώστε με πλήρη σοβαρότητα ο χειρουργός να μπορέσει να καταλήξει στην ιδανική θεραπεία.
Ποια είναι τα σημαντικότερα συμπτώματα του κατάγματος ισχίου;
Το κάταγμα ισχίου, συχνά μετά από πτώση, αφορά συνήθως την περιοχή της μηριαίας κεφαλής ή της άρθρωσης του ισχίου. Ο έντονος πόνος στο ισχίο μπορεί να εμποδίζει την κίνηση και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.
Το πιο σημαντικό σύμπτωμα είναι ο πόνος που νιώθει ο ασθενής τόσο στην έξω επιφάνεια του ισχίου (γοφού) όσο και στη βουβωνική περιοχή. Αυτός ο πόνος κάνει αδύνατη τη μετακίνηση καθώς και την οποιαδήποτε κίνηση του ισχίου. Εμφανισιακά το πόδι είναι πιο κοντό και με στροφή προς τα έξω.
Πώς γίνεται η διάγνωση του κατάγματος ισχίου;
Το πρώτο στάδιο διάγνωσης και για τα τρία είδη γίνεται με ακτινογραφίες λεκάνης και μηριαίου. Σε δεύτερο στάδιο, αν δεν υπάρχουν αποτελέσματα, προχωρούμε σε μαγνητική τομογραφία. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία προχωρούμε σε αξονική αν και δεν έχει το ίδιο βαθμό ευαισθησίας με τη μαγνητική στη διάγνωση τέτοιων καταγμάτων.
Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για το κάταγμα ισχίου;
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ευάγγελος Γάκης με εμπειρία χρόνων πάντοτε λαμβάνει υπόψη το ιστορικό του ασθενούς, την υγεία, την ηλικία και τις καθημερινές συνήθειες για την καλύτερη επιλογή θεραπείας.
Το κάταγμα ισχίου είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που επηρεάζει την άρθρωση του ισχίου, συχνά προκαλούμενος από υψηλής ενέργειας ατυχήματα ή πτώσεις. Επηρεάζει τη μηριαία κεφαλή, οδηγώντας σε έντονο πόνο στο ισχίο και περιορισμένη κινητικότητα. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή βλάβη ή αν ο ασθενής έχει αυτοάνοση νόσο, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να απαιτηθεί ολική αρθροπλαστική ισχίου για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.
Ποιες είναι οι χειρουργικές θεραπείες για τους διαφορετικούς τύπους καταγμάτων ισχίου;
Σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτική αγωγή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και για 24 ώρες μετά. Ξεκινώντας με την αναισθησία είναι συνήθως μερική ή γενική αναισθησία. Η τοπική αναισθησία δεν ενδείκνυται εκτός αν είναι σε μικροεπεμβάσεις σπανίων περιπτώσεων. Πιο αναλυτικά για την κάθε περίπτωση:
1)Χειρουργική θεραπεία για υποκεφαλικό (ενδοαρθρικό) κάταγμα ισχίου
Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και την κατάσταση του ασθενούς, η στερέωση γίνεται με μία βίδα όπου ολισθαίνει εντός του κυλίνδρου μιας πλάκας (ολισθένων ήλος) ή με μεμονωμένες βίδες (κοχλίωση). Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να γίνει και αντικατάσταση της κεφαλής (Ημιαρθροπλαστική) η και της κεφαλής μαζί με την κοτύλη (Ολική Αρθροπλαστική).
Πλέον η αρθροπλαστική γίνεται και ρομποτικά με το σύστημα πλοήγησης Naviswiss.
2)Χειρουργική θεραπεία για διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου
Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται είτε με κοχλία συμπίεσης (ολισθένοντα ήλο) ή ενδομυελικό ήλο (καρφί). Η πλάκα στερεώνεται στην εξωτερική πλευρά του οστού και μια μακριά βίδα τοποθετείται στην κεφαλή του μηριαίου. Ο ενδομυελικός ήλος τοποθετείται με ελάχιστη επεμβατικότητα μέσα στο μυελό του οστού.
3)Χειρουργική θεραπεία για υποτροχαντήριο κάταγμα ισχίου
Με τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας τοποθετείται μακρύς ενδομυελικός ήλος, σε συνδυασμό είτε με ένα κεντρικό κοχλία για την κεφαλή, είτε με κεντρικούς και περιφερειακούς κοχλίες σταθεροποίησης.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποκατάσταση μετά από κάταγμα ισχίου;
Η ηλικία και ο τύπος του κατάγματος ισχίου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο χρόνο αποκατάστασης. Με τις σύγχρονες μεθόδους αρθροπλαστικής, ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει μέσα σε δύο ώρες από το χειρουργείο. Σε λιγότερο από δύο μήνες θα έχει επανέλθει στην καθημερινότητά του. Η εξέλιξη στην αρθροπλαστική ισχίου εξασφαλίζει την ίαση χωρίς επιπλοκές, μετεγχειρητικό πόνο και φυσικοθεραπείες.
Ποια είναι η εξέλιξη της ρομποτικής αρθροπλαστικής ισχίου στην Ελλάδα;
Με τη χρήση του συστήματος πλοήγησης Naviswiss, υπάρχει τεκμηριωμένη επιβεβαίωση στην τοποθέτηση και έλεγχο των υλικών της ρομποτικής αρθροπλαστικής ισχίου. Ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που το χρησιμοποιήσαμε σε ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, για ακριβή εφαρμογή και τεκμηρίωση της ευθυγράμμισης της κοτύλης, του μήκους του ποδιού και της απόκλισης από τον άξονα (Offset). Το τελικό αποτέλεσμα μάς δίνει ένα απολύτως φυσιολογικό ισχίο πλήρως ευθυγραμμισμένο στις ανάγκες του ασθενή.
Ποιο είναι το κόστος της Αρθροπλαστικής Ισχίου;
Το κόστος της Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τη διάγνωση του προβλήματος του ασθενούς και την εξατομικευμένη επέμβαση που μπορεί να χρειαστεί καθώς και η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί θα καθορίσουν το βασικό κομμάτι του κόστους. Ακολουθεί το νοσοκομείο όπου θα γινει η επεμβαση, η νοσηλεία καθώς και η αναισθησία που θα επιλεγεί από το χειρουργό. Και φυσικά πρέπει να υπολογιστούν και οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες που μπορεί να προκύψουν.
Φυσικά, όλα αυτά θα αναλυθούν με τον Ορθοπαιδικό χειρουργό, μετά τη διάγνωση, έτσι ώστε να έχετε ενημερωθεί πλήρως για όλες τις παραμέτρους και να είστε σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα και κόστος.